Бойко Борисов търси подкрепа за АЕЦ "Белене" като балкански проект

Данъкоплатците са си купили два нови реактора – да ги изхвърлим в Дунава или да ги използваме, каза премиерът

"Съдът в Женева ясно определи България да плати около 1,2 млрд. лева с лихви от около 300 хил. лева на ден, без да може да се обжалва“, обясни премиерът Бойко Борисов в "Шоуто на Слави" по темата АЕЦ "Белене". "Как да не го прекратим, когато договорът беше така направен, че нито имаше теми, нито ескалации, да не се връщаме толкова назад. Съдът накрая каза - тези два реактора руската страна незабавно трябва да ги достави на България, а България е длъжна да плати. Руснаците ги докараха и сега стоят два реактора на Дунава“, коментира Борисов.

"Данъкоплатците на българския народ са си купили два реактора. Те стоят на брега на Дунава. Да ги хвърлим в реката? Водехме преговори с Иран, но те попаднаха под санкции, камо ли пък да им продаваш ядрена технология. И сега имаме чисто нови реактори, завити с найлон, така ли да стоят? Общо данъкоплатците са дали 3 млрд. лева. Или да ги използваме?", поясни той.

Премиерът отбеляза, че строежът на АЕЦ "Белене" е бил спрян, защото е трябвало да бъдат изкарани 20 млрд. лева.

"Сега единственото, което сме подновили, е да търсим инвеститори, без да даваме държавна гаранция за изкупуване на ток. Съдът в Париж направи една голяма добрина - реши всички спорове, които имахме. Казаха: "Додайте си тези пари и си получете реакторите". Всеки отговорен човек, ако има в килера два реактора, няма ли да се помъчи да ги вкара в експлоатация, или да ги продаде, или да ги използва за нещо, след като е дал толкова пари? Това искам да направя. Затова говорих с премиерите от Балканите – Черна гора, Сърбия, Македония, да го направим Балкански проект, да влязат с някакъв миноритарен дял, за да сглобим проект", каза още Борисов и добави, че очаква отговор. "Реакторите са произведени в Русия, но са българска собственост, наша, на българския народ", завърши темата той.