Окончателно: Приеха лимитите на обезщетенията, без скъпа "Гражданска" - pleven.utre.bg

Окончателно: Приеха лимитите на обезщетенията, без скъпа "Гражданска"

22 ноември 2018, 14:09 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

Братя, сестри и далечни роднини на жертвите на пътя ще получават до 5 хил. лв. обезщетение

Парламентът прие окончателно промените в Кодекса за застраховането. Между първо и второ четене управляващите се отказаха от предложението си за най-близките роднини да има праг на обезщетението по застраховка „Гражданска отговорност“. Така баща, майка, деца и съпрузи ще търсят правата си с искови молби през застрахователите по доброволен ред или в съда, както беше практиката и досега.

Така с ограничение ще останат само далечните роднини и близки – братя, сестри, племенници и братовчеди, които за силната си емоционална връзка с жертвите на пътя ще имат право на 5 хил. лв. „кръвнина“ от застрахователя на виновния водач, съобщава tribune.bg.

Промените се налагат поради тълкувателно решение на Върховния касационен съд от 21 юни тази година, според което близки на починалите в катастрофи могат да търсят компенсации за неимуществени вреди от застрахователите.

По данни на асоциацията на българските застрахователи към 30 октомври в съда вече са внесени 316 нови искови молби от роднините на загинали в катастрофи у нас с претенции за над 100 000 лв. по всеки заведен иск. По изчисление на асоциацията това щеше да доведе до драстично поскъпване на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ и до фалити на застрахователни компании у нас.

За да се овладее риска за финансовата система в страната и с оглед на това, че са налице около 3500 случая на загинали в катастрофи у нас, за които не е изтекъл давностният срок за обезщетения, мнозинството в парламента прие окончателно промените в Кодекса за застраховането.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета