Сержанти и войници от ВВС завършиха с отличие обучението си във ВВУБ "Георги Бенковски"

Обучението на метеонаблюдателите премина през няколко етапа, свързани със спецификата на учебната материя

Днес във Военновъздушна учебна база “Георги Бенковски” бяха връчени удостоверенията на сержанти и войници от ВВС, завършили обучение в курс за придобиване на военноотчетна специалност „Метеоролог” с квалификация „Метеонаблюдател” и курсове за повишаване на квалификацията на сержанти и войници, радио-технически специалисти.

Обучението на метеонаблюдателите премина през няколко етапа, свързани със спецификата на учебната материя. Първият етап се проведе в Метеорологичния център на ВВС гр. София. Вторият премина под формата на индивидуална практика във военните формирования. Под ръководството на специалисти-метеоролози обучаемите усвоиха методика за изготвяне на синоптични сведения, придобиха умения за работа със синоптични карти и как да правят прецизни авиометеорологични наблюдения. По време на третия етап, който се проведе във ВВУБ „Георги Бенковски” курсистите научиха как се осъществява метеорологичното осигуряване на полетите, проведоха практически занятия за синоптични наблюдения и изготвяне на сведения.

Учебната програма на курсовете за сержанти и войници, специалисти в системата на РТВ бе насочена към усвояване на експлоатацията, ремонта и поддръжката на радиолокационните станции.

В края на обучението за длъжностна квалификация, курсистите положиха комплексен изпит, който включва две части: първата част е теоретичен писмен изпит, а втората е практически изпит по специална подготовка.

Благодарение на добрата подготовка и висока мотивация обучаемите се представиха отлично на изпитите. Средният успех на курса сержанти РТВ специалисти е Отличен 5,53, войници РТВ специалисти е Отличен 5,54.

Отличник от курса за „Метеонаблюдатели” е редник Илияна Бозова от военно формирование 28000 Граф Игнатиево, представила се на всички изпити с Отличен 6,00.

Удостоверенията бяха връчени от полковник Ивайло Пешаков - Началник на щаба ВВУБ „Георги Бенковски” с пожелание за професионално развитие и успешно прилагане на придобитите знания.