Министър Петкова за АЕЦ "Белене": Това е един от най-безопасните проекти в света

Процедурата по избор на инвеститора ще бъде максимално публична и прозрачна, каза тя

Проектът за АЕЦ "Белене“ е същият, за който ЕК е била нотифицирана през 2007 г. Въпреки това, промените в проекта ще бъдат съобщени на Комисията по надлежния ред. Това обясни в студиото на сутрешния блок на БНТ министърът не енергетиката Теменужка Петкова. По думите ѝ, изследване на БАН и на чужди организации са показали ясно, че няма сеизмичен риск за района на втората ядрена електроцентрала.

Проектът за АЕЦ "Белене" е същият, който е нотифициран декември месец 2007 е нотифициран от ЕК. Когато вече нотифициран проект има промени по инвестиционния проект, държавата е длъжна да нотифицира повторно ЕК, като изпрати съобщение с промените, които ще бъдат направени, каза Петкова.

Анализи на БАН и стрес тестове са извършвани от международни организации на площадката на "Белене" за сеизмична активност. Те показват, че няма сеизмичен риск, заяви Петкова. Според ЕК това е един от най-безопасните проекти в света.

Сега се търси вариант за един или няколко стратегически инвеститори за проекта за втората ядрена електроцентрала. Има възможност да се заяви интерес от страна на индустриални консуматори на електрическа енергия не само от България, но и от региона, поясни Петкова. Тя допълни, че интерес е демонстриран от Черна гора.

Процедурата по избор на инвеститора ще бъде максимално публична и прозрачна, като националните интереси ще бъдат защитени, допълни Петкова. Срокът за изпълнение е около една година.