Oбвинителен акт за шофьор, нарушил правилата и допуснал произшествие с пострадал велосипедист

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда

Районна прокуратура – Левски внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор, нарушил правилата и допуснал произшествие с пострадал велосипедист.

Обвинението срещу А.А. е за това, че на 13.06.2017г. в гр. Левски, обл. Плевен, на ул.“П. Евтимий“ на кръстовището с ул.“В. Левски“, при управление на лек автомобил „Сеат Толедо“, нарушил правилата за движение /като водач е длъжен да намали скоростта и в случай на необходимост да спре, когато възникне опасност за движението, както и по време на изпреварване да осигури достатъчно странично разстояние между своето и изпреварваното пътно превозно средство/, като допуснал причиняването на средна телесна повреда на велосипедист на 12 години, като деецът е избягал от местопроизшествието - престъпление по чл.343 вр. чл.342 от НК.

На 13.06.2017г. около 17.00 часа обвиняемият управлявал лек автомобил. В същото време пострадалият карал велосипед по същата улица. Обвиняемият възприел движещия се в същата посока велосипедист и предприел изпреварването му. В процес на извършване на маневрата, велосипедиста променил посоката си на движение и вследствие на пресичане на траекториите на движение на лекия автомобил и велосипеда, настъпил удар. От ударът велосипедиста паднал върху асфалта. След произшествието, съпругата на шофьора слязла от автомобила, помогнала на момчето да се изправи и го придружила до тротоара. След това се върнала в автомобила и шофьорът напуснал мястото.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.