При тежки метеорологични условия започна ремонтът на пропадналия мост край Червен бряг

Ремонтът на поддалото съоръжение може да бъде застрашен от повишаване на нивото на Искър

При тежки метеорологични условия започна ремонтът на пропадналия мост край Червен бряг, съобщава btvnovinite.bg. Срокът е 60 дни.

Кметът инж. Данаил Вълов посочи на този етап минусовите температури не са проблем за работата, но тя може да бъде затруднена при повишаване на нивото на Искър. Трябва да се укрепят две колони, при което ще се отбива реката.

За момента мостът е единствено пешеходен, като автомобилите трябва да заобикалят 90 км. Даже и след възстановяването на съоръжението по него ще минават само леки коли. „Дори и да се пусне мостът след този ремонт, не мисля, че ще може да се реши проблемът на бизнеса”, коментира пред камерата на bTV Йорданка Арабаджийска от фирма, която има бази от двете страни на моста.

Стотици работници се налага или да заобикалят, или са в неплатен отпуск. Общо 7000 са потърпевши от липсата на пряк достъп.

"Знаем, че проблемът не е минаването на няколко тежкотоварни камиона”, отбеляза инж. Вълов. По думите му проблемът е дошъл след началото на ремонта на друг мост – при Чомаковци. Тогава нерегламентирано започнали да минават тирове и през Червен бряг, което повредило моста.

Президентът Румен Радев вчера е коментирал с военния министър възможност да се постави понтонен мост в региона, който да улесни движението. Днес експерти ще направят оглед на терена.