Окръжна прокуратура - Плевен предаде на съд шофьор на камион за даване на подкуп на полицаи

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда

Окръжна прокуратура –Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу шофьор на товарен камион за даване на подкуп на полицаи, за да не го санкционират за извършени нарушения.

Обвинението срещу Я. С. е за това, че на 25.10.2018 г. в гр. Тръстеник, обл. Плевен, направил опит да даде подкуп – дар - парична  сума – една банкнота, с номинал 20 лева, на полицейски органи при РУ на МВР-Долна Митрополия – двама автоконтрольор в група  "Охранителна полиция", за да не извършат действие по служба – да не съставят акт за установяване на административно нарушение за констатирани нарушения на  ЗДвП - че автомобилът не е регистриран по надлежния ред /същият е със служебно прекратена регистрация/, не е снабден с технически изправни принадлежности - пожарогасител и аптечка и след придобиването му с договор за покупко- продажба не е пререгистриран в определения от закона срок, като деянието е останало недовършено по независещи от дееца причини - престъпление по чл. 304а, вр. чл. 304, вр. чл. 18 от НК

На 25.10.2018 г. служителите на РУ на МВР-Долна Митрополия извършвали пътен контрол на територията. Около 14.00 часа, с оглед извършване на проверка на  водача и документите на МПС, спрели товарният автомобил „Мерцедес„, управляван от обвиняемия. При проверка на документите  на  МПС-то било установено, че  е придобито от  обвиняемия с договор за покупко-продажба на 25.04.2018 г., а след  извършена справка било констатирано че МПС-то е със служебно  прекратена  от  23.10.2018 г. регистрация, поради нерегистрирането му в законоустановения срок.  Липсвали медицинска аптечка и пожарогасител. Докато полицейските служители съставяли АУАН за нарушение на разпоредбите на ЗДвП, обвиняемият се приближил до полицейския автомобил и хвърлил във вътрешността банкнота от 20 лева, като поискал да не му се съставя акт за нарушение.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.