Възпитаници на МУ - Плевен изнесоха лекция пред осмокласници в СУ "Иван Вазов"

Говориха за рака на маточната шийка и по-специфично за човешкия папилома вирус

В зала “Европа” на СУ "Иван Вазов" за всички осмокласници беше представена лекция за рака на маточната шийка и по-специфично за човешкия папилома вирус. За среща с учениците дойдоха възпитаниците на Медицинския университет Стефан Маринов, Виктория Бранкова и Даниел Калинов, които представиха опасностите на този вирус, съобщават от школото.

Чрез презентация те показаха и разказаха по какъв начин можем да се предпазим от опасната болест. Информираха, че в 99% от случаите ракът на маточната шийка е причинен именно от HPV вируса(папилома вируса), а заразяването се случва чрез вагинален, анален или орален сексуален контакт с човек, който е носител на вируса.

Повечето хора, които са заразени, нямат признаци или симптоми на инфекция и следователно не знаят, че могат да предадат HPV на своите партньори. Най-добрата превантивна мярка, която може да се предприеме, е ваксинацията преди започването на полов контакт и редовните профилактични гинекологични прегледи. HPV ваксинацията защитава мъжете и жените от някои видове рак и други заболявания.

Лекцията, изнесена от младите бъдещи лекари, задържа вниманието на всички ученици и те слушаха с интерес.