Съдят двама братя за документни престъпления

Районна прокуратура – Кнежа внесе в съда обвинителен акт

Районна прокуратура – Кнежа внесе в съда обвинителен акт срещу двама братя за документни престъпления.

Обвинението срещу двамата е за това, че на 13.01.2018 г. в гр.Кнежа, в сградата на ФСМП Кнежа, Б.Б. като извършител, в съучастие с Я. Б., като помагач и подбудител, противозаконно си служил с официален документ, издаден за друго лице, а именно лична карта, издадена на името на Я. Б., с цел да заблуди длъжностното лице във ФСМП – Кнежа” - престъпление по чл.318 във вр. с чл.20, ал.2 от НК.

Срещу двамата е повдигнато и обвинение за това, че по същото време и място в съучастие, умишлено станали причина да се внесат неверни обстоятелства в официален документ /Протокол за медицинско изследване и вземане на биологични проби за употреба на алкохол и/или наркотични вещества или техни аналози от 13.01.2018 г. на ФСМП Кнежа, съставен съгласно установения ред/, а именно, че лицето на което се извършва изследване за употреба на алкохол е Я. Б. - престъпление по чл.314, вр. чл.20 от НК.

Обвиняемите са братя. На 13.01.2018 г. след полунощ, в гр.Кнежа обвиняемият Я. Б. управлявал лек автомобил Тойота Хайлукс, след като бил употребил алкохол. Около 01,50 часа бил спрян от полицейските служители при ОД МВР Плевен за проверка, които установили че е във видимо нетрезво състояние и лъхал на алкохол. Полицейските служители го попитали дали  е употребявал алкохол, а Я.Б. заявил, че бил на тържество и там е пил. За установеното нарушение на обвиняемият Я. Б. бил съставен АУАН и му бил издаден талон за медицинско изследване във ФСМП Кнежа за даване на кръвна проба.  Тъй като знаел, че е употребил алкохол и кръвната проба ще покаже наличие на алкохол в кръвта, обвиняемият Я. Б. се обадил на брат си - обвиняемият Б. Б. и го склонил да се яви вместо него в ФСМП Кнежа да даде кръвна проба, като използва личната карта на обвиняемия Я. Б.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.