Директорът на РДПБЗН - Плевен извади тревожна тенденция за жертвите на пожари - pleven.utre.bg

Директорът на РДПБЗН - Плевен извади тревожна тенденция за жертвите на пожари

03 декември 2018, 17:07 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    МВР

Комисар Станислав Атанасов разясни необходимостта от спазване на правилата за пожарна безопасност през зимния отоплителен сезон

Директорът на РДПБЗН – Плевен комисар Станислав Атанасов разясни необходимостта от спазване на правилата за пожарна безопасност през зимния отоплителен сезон. Наблюдава се тревожна тенденция за увеличаване на загиналите и пострадалите при неправилно използване на отоплителни и нагревателни уреди, непочистени комини и неправилно боравене с открит огън.

През предходния отоплителен сезон 2017 – 2018 година в област Плевен са загинали 10 човека. При девет от тежките инциденти със загиналите причината е свързана с отопляване на помещенията. Почти всички са възрастни самотноживеещи хора.

От началото на годината до момента загиналите са 7 и са пострадали 5 човека, от които само от 1 октомври до 30 ноември 2018 година в област Плевен са загинали двама и са пострадали двама. 

В тази връзка от РДПБЗН – Плевен напомняме за някои основни правила:

- Отоплителните и нагревателни уреди не се оставят без наблюдение. Те се поставят най-малко на 80 см от горими материали.

- Сушенето на дрехи над отоплителни и нагревателни уреди често води до пожар. 
- Използването на леснозапалими и горими течности за разпалване на печки е забранено. 
- Жарта се изхвърля загасена на безопасни места в метални съдове, а не в контейнерите за битови отпадъци и разделно събиране.
- Отоплителните уреди с течно гориво не се зареждат когато горят или са нагрети и се следи за изправността им. 
- Коминните тела трябва редовно се ревизират за наличие на фуги към помещенията и таванските части и за наличие на отлагания в тях. 
- При използване на газови отоплителни уреди да не се използват устройства и бутилки със съмнителен произход. Газови бутилки се съхраняват далеч от печки, радиатори и други източници на топлина. 
- След употреба и при спиране на ел. захранването електроуредите се изключват. 
- Родителите да не разрешават на децата игра с огън и кибрит и да не ги оставят без надзор сами или заключени при горящи печки или включени електрически отоплителни уреди. 
- Близките на самотно живеещите възрастни хора, особено на трудноподвижните, отново да проверят изправността и правилната употреба на отоплителните им уреди. 
- Пътищата за евакуация в дома да се подържат свободни от излишни вещи и горими материали.
- При пожар съобщете по най-бързия начин на телефон 112. При необходимост да се извърши консултация със специалистите от съответната Районна служба ПБЗН по въпроси, касаещи пожарната безопасност.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета