В Плевен успешно приложиха за първи път в Северна България иновативен метод, наречен койлинг - pleven.utre.bg

В Плевен успешно приложиха за първи път в Северна България иновативен метод, наречен койлинг

06 декември 2018, 12:00 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

Екипът рутинно приема, диагностицира и оперира пациенти с ендовазални и съдови заболявания от цялата страна

Неврохирурзите във високотехнологичната болница "Сърце и Мозък" в Плевен успешно осъществиха койлинг: вид стентиране на кръвоносните съдове, хранещи мозъка.  Това е първата ендовазална емболизация на аневризма, извършена в Северна България.

Екипът, ръководен от доц. Кондов, рутинно приема, диагностицира и оперира пациенти с ендовазални и съдови заболявания от цялата страна. В клиниката по неврохирургия на болница Сърце и Мозък се извършва пълна диагностика, прилага се високотехнологично лечение в пълен обем на аневризми, съдови малформации на мозъка и др.

Ендовазалната емболизация на аневризма представлява минимално инвазивна процедура, при която чрез катетър се стига до засегнатия участък. Разширението в съда, подобно на балонче, е с изтъняла стена и може лесно да се разкъса и да прокърви - ако това се случи животът на пациентът е сериозно застрашен. Койлингът представлява метод на изолиране на увредения участък чрез платинени нишки, под формата на пружинки, които запълват и укрепват засегнатото място. Този метод позволява да се запази виталността на кръвоносните съдове и не се налага да се отваря главата на пациента. Това значително скъсява времето за болничен престой и възстановяване. Процедурата изисква пациентът да престои 24 часа в реанимация и между 3-я и 5-я ден след интервенцията се изписва.  След края на първата седмица той може спокойно да се върне на работа и към обичайния си начин на живот.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета