Делото срещу плевенчанката, причинила фаталната катастрофа на АМ "Тракия", влиза в съда

Крими

06-12-2018, 15:12

Снимка:

МВР

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Шестима са в болница след пътно произшествие на АМ "Тракия“

ТИР разпарчетоса микробус, натоварен с тоалетна хартия на АМ "Тракия"

Столичани в многочасова тапа на АМ "Тракия"

Шофьор е в тежко състояние след катастрофа на АМ "Тракия“

Временно е ограничено движението по АМ "Тракия"

110 килограма контрабанден тютюн установиха на АМ "Тракия"

Плевенчанката Гери Малкоданска разказа за тежкото раждане и животът на недоносените деца у нас (Видео)

Плевенчанката Тереза атакува фолк класациите с нов хитов проект (Видео)

Плевенчанката Йоана Константинова с нов безапелационен триумф на корта

Плевенчанката Дара Ганчева стартира срещу полякиня на европейското по бокс в Русия

Плевенчанката Йоана Константинова тренира с бившия №20 в световната ранглиста Дмитрий Турсунов

При катастрофата загинаха 6 души, а 17 пострадаха

На 13 април тази година, на АМ "Тракия" при тежко пътно транспортно произшествие между лек автомобил марка “Рено Меган“ и автобус марка „Мерцедес" настъпи смъртта на шест лица, а 17 пътници в автобус получиха средни телесни повреди, припомнят от прокуратурата.

В хода на разследването към наказателна отговорност бе привлечена плевенчанката Цв. Таскова, управлявала лекия автомобил, за особено тежък случай на престъпление по транспорта, за което законът предвижда наказание лишаване от свобода от 3 до 12 години.

От събраните до момента доказателства е установен следният механизъм на настъпване на произшествието:

На 13.04.2018 г., около 11,18 часа на АМ "Тракия" в района на 27 километър, в посока Пловдив - София, при сухо асфалтово покритие, слънчево време, много добра видимост, продължително прав участък, със скорост 100 км/ч, в дясната пътна лента се е движил автобус марка „Мерцедес", , управляван от В.Г.Г.

В същото време, посока на движение и пътни условия, със скорост около 120 км/ч се е движил лек автомобил марка "Рено", модел "Меган", управляван от Таскова. Предвид по-високата скорост на движение лекият автомобил е застигнал автобуса и е предприел маневра за изпреварването му.

По време на изпреварването, Таскова е предприела завиване вдясно, при което лекият автомобил с челната си дясна част се е ударил в лявата странична част на автобуса в областта около задната ос. Последвало е приплъзване, при което с дясната си предна гума автомобилът е достигнал предната част (пред предна ос ) на ляво предно колело на автобуса. При това  предната лява гума на автобуса се е спукала и е била блокирана. В резултат от вклиняването на лекия автомобил в автобуса, последният се е наклонил надясно. За водача на автобуса е било невъзможно контролирането му. Част от пътуващите в пътническото помещение на автобуса, следствие на инерционните сили, са счупили с телата си десните стъкла на автобуса и са изпаднали извън автобуса по затревеното пространство. Автобусът е навлязъл в крайпътното пространство /канавка/ и се е обърнал на дясната си страна.

Пътно-транспортното произшествие е било предотвратимо, ако Таскова при извършването на маневрата „изпреварване“ е осигурила минималната странична дистанция.

На 30 ноември 2018 г. на Таскова е предявено прецизно обвинение за това, че на 13.04.2018 г. на АМ "Тракия", управлявайки лек автомобил “Рено Меган“, при извършване на маневра „изпреварване“ е нарушила правилата за движение по пътищата по чл. 42, ал. 2, т. 1 : „ Водач, който изпреварва, е длъжен по време на изпреварването да осигури достатъчно странично разстояние между своето и изпреварваното пътно превозно средство“, в резултат на което е настъпил удар между лекия автомобил и автобуса и по непредпазливост е причинила смъртта на шестима пътници и  средни телесни повреди на останалите седемнадесет лица.

Предстои предявяване на материалите от разследването на обвиняемата и пострадалите лица, и внасяне на делото с обвинителен акт в Окръжен съд- София.