В строежа на АЕЦ "Белене" ще участват и български фирми - pleven.utre.bg

В строежа на АЕЦ "Белене" ще участват и български фирми

06 декември 2018, 16:00 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    ME

    Процедурата за избор на инвеститор е разделена на девет етапа и предвижда задължително използване на вече купеното оборудване от Русия

Голям интерес към проекта има от Черна гора, Македония, Сърбия, от производителите на оборудването също

На среща с депутатите от парламентарната енергийна комисия министърът на енергетиката Теменужка Петкова представи процедурата за избор на инвеститор в проекта АЕЦ "Белене". Министърът подчерта, че процедурата е съобразена с мандата, който НС даде на правителството, и до една година може да бъде избран бъдещ инвеститор, съобщава tribune.bg.

"Голям интерес към проекта има от Черна гора, Македония, Сърбия, от производителите на оборудването също. Към проекта има сериозен интерес. Оптимист съм“, подчерта енергийният министър.

Основно изискване към стратегическия инвеститор е да реализира проекта до 10 години при цена до 10 млрд. евро. Оценката на министерството е по-оптимистична. Реално АЕЦ "Белене" е в напреднала фаза и може да струва под 9 млрд. евро и за срок до 8 години. Други условия към бъдещия инвеститор са да бъде използвано наличното оборудване и да се придържат към нотификацията на ЕК до момент. Освен това трябва да бъде гарантирана възможността българското участие в изпълнението на проекта да е над 30 на сто от дейностите.

„Не сме закъснели драматично. Ако няма сериозни пропуски, имаме готовност да дадем старт на процедурата в началото на 2019 г.“, обяви пред депутатите министър Петкова.

Според нея проектът може да се реализира без държавна и корпоративна гаранция и без дългосрочни договори за изкупуване на енергия.

"Това, което залагаме в проекта като техническа част е това, което е било нотифицирано от Брюксел през 2007 г. Нужно е допълнително уведомление на ЕК за инвестиционната част на проекта.

"Белене" следва да се реализира на пазарен принцип. Няма да даваме повече пари като държава, а само ще направим апортна вноска на оборудването в бъдещата компания и искаме да имаме блокираща квота, може да не е 34% от капитала й“, коментира пред депутатите министър Теменужка Петкова.  Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета