Теменужка Петкова: Българската държава ще участва в проекта АЕЦ "Белене"

Какви са аргументите на правителството за реализация на проекта - министър Петкова коментира темата в "Още от деня"

Енергийният министър Теменужка Петкова беше изслушана в парламента за новата процедура за търсене на инвеститор за атомната централа в Белене. Какви са аргументите на правителството за реализация на проекта - министър Петкова коментира темата в студиото на предаването "Още от деня" по БНТ.

Ние, българските граждани сме собственици на два нови руски реактора, ние сме ги платили на 6.12.2016 г. на база решение на Арбитражен съд по дело, което България загуби, заяви Петкова.

Българската държава ще участва в този проект, разбира се, след приключване на всички процедури и когато видим обвързващите оферти на инвеститорите, каза още тя.

Министърът допълни, че анализите показват категорично, че след 2030 г. ще има необходимост от нови базови мощности, които не генерират емисии и не замърсяват въздуха, защото това са тенденциите. Нашите въглищни централи обаче остават основна базова мощност за българската енергетика, категорична е Петкова.

На въпрос дали има опасност заради земетръсна зона на територията на централата, което е един от основните аргументи срещу проекта АЕЦ "Белене", Петкова се аргументира с изводите от доклад на Международната атомна агенция (МАЕ) след направени стрес тестове и проучвания.

Проектът, както и оборудването, отговарят на най-високите изисквания на МАЕ, реакторите са определени от поколение 3+, коментира министър Петкова.

Енергийният министър обясни, че през 2007 г. срокът за нотификация като нов проект на АЕЦ "Белене" е отнел времето от 23 февруари до 7 декември. Така че, има ясни срокове, които са определени в европейския регламент, допълни министърът.