Румен Петков: АЕЦ "Белене" ще даде съвсем ново звучене на Централна и Северна България

Стрес тестовете показаха, че АЕЦ "Белене" е един от най-стабилните проекти, каза той

Като престъпление определи забавянето на проекта АЕЦ "Белене" председателят на ПП АБВ Румен Петков. В сутрешния блок на БНТ в дискусия на тема "Трябва ли ни "Белене"? За и против изграждането на втора ядрена електроцентрала“ той посочи, че нова ядрена централа би имала съществен принос за енергийната сигурност на страната ни – и за гражданите, и за икономиката като цяло. Това е проект, който ще даде съвсем ново звучене на Централна и Северна България, добави той.

Петков каза още, че аргументите против АЕЦ "Белене", свързани с ядрена безопасност и с опасенията от сеизмично рисков терен на ядрената централа, са базирани на обществени страхове и необосновани. "Стрес тестовете показаха, че АЕЦ "Белене" е един от най-стабилните проекти. Да спрем да лъжем със сеизмистиката“.

Председателят на ПП АБВ коментира, че подобно на твърденията, че  "Турски поток" няма да има, а проектът вече е факт, съществува обща заблуда за това, че България задоволява енергийните си нужди. Фактът, че имаме ръст на износа с 40% показва достатъчно ясно, че енергетиката е стратегически отрасъл и за националната ни сигурност, коментира Петков.