Сведохме глави пред подвига на загиналите за Освобождението на Плевен (Снимки)

Бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на Плевен

С тържествен ритуал на централния площад „Възраждане“, Плевен чества днес 141 години от своето освобождение. На 10 декември плевенчани отдават почит и свеждат глава в знак на признателност към хилядите знайни и незнайни воини, загинали в славната Плевенска епопея през 1877 година.

Честването започна с посрещане на официалните гости на площад „Възраждане“, след което плевенският митрополит Игнатий и свещеници от плевенските православни храмове отслужиха панихида пред Параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” в памет на загиналите за свободата на Плевен.

На площада бяха народни представители от 44-ото народно събрание на Република България, избрани от 15-и Плевенски многомандатен район, областният управител на Плевен Мирослав Петров, председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и общински съветници, четирима бивши кметове на Плевен - Андрей Романов, Петко Цолов, Румен Петков и Найден Зеленогорски, посланици от страните участнички в Руско-турската освободителна война, официални делегации от побратимените на Плевен градове Ростов на Дон /Русия/, от Николаев /Украйна/, от Брест /Беларус/ и от Браила /Румъния/, представители на държавната и местна власт в Плевен, на политически сили, организации, стотици признателни граждани. 

Георг Спартански: Плевен е началото на освобождението на България и край на Руско-турската война

В знак на признателност към паметта на героите, дали живота си за свободата на Плевен и България, бяха поднесени венци и цветя пред Мавзолея „Св. Георги Победоносец“.

Програмата на Община Плевен за отбелязване на 141 години от освобождението на Плевен продължава с тържествен концерт в ДКТ „Иван Радоев“.