Бизнесът у нас печели 4 млн. лв. годишно от смяната на времето, губи 400 млн. лв

84% от европейците искат тази практика да бъде прекратена

"Смяната на стрелките пролет и есен води до непродуктивност за организма от 2-3 седмици“. Това съобщи по време на дебат по темата д-р Петър Чипев от Българското дружество по сумология, което се занимава с проблемите на съня. По думите му това означава, че бизнесът губи, а и организмът има нужда от месец, месец и половина, за да се адаптира, съобщава tribune.bg.

Християн Христов от Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ представи и конкретни изчисления по въпроса. Според експерти на АИКБ бизнесът в страната губи годишно от въртенето на стрелките 400 млн. лв., а печели едва 4 млн. лв.

Ани Алашка от БСК допълни, че здравните ефекти от смяната на времето са доказано негативни. БСК също е провела свое проучване по въпроса.

„Категорично всички участвали в анкетата са за отмяна на смяната на зимно и лятно часово време. Само 1% не дадоха отговор. Относно избор лятно или зимно, има лек превес за стандартното зимно време с 2-3% разлика. Има и 20% от мениджърите, които се колебаят. Лично ми мнение – този въпрос няма ясно икономично измерение, но тук изборът на национално ниво трябва да отчита личните предпочитания на хората, от тях зависи продуктивността на икономиката“, коментира Алашка.

Според нея лятното часово време с повече слънце е по-полезно за туризма, селското стопанство. Алашка бе подкрепена в тази пасока от писмо на психологът доц. Маргарита Бакрачева от СУ. Тя уточнява, че стресът е основно заболяване в световен мащаб и се влияе благоприятно от повече светлина. Според АИКБ пък строителството в страната ще е повлияно в благоприятен план от лятното часово време.

Особено дискутиран бе и въпросът ще попадне ли темата за спиране на смяната на времето във фокуса на европейските институции след май 2019 г. По този повод евродепутатът Момчил Ненков заяви, че целта е през март Европейският парламент да гласува позицията, а в същото време Съветът на ЕС да определи година, от която това да стане факт.

„На европейско равнище 84 на сто от европейците, участвали в допитването, смятат че трябва да се прекрати смяната на времето. Моето виждане е, че стандартното време – зимното, е по-подходящо, защото 70% от търговията на България е със страните от ЕС, а 50 на сто от тази търговия е с централно европейско време. Това означава, че разликата с Централно европейските страни ще стане два часа, ако изберем лятното време, а това ще доведе до загуба на конкурентоспособност“, изтъкна българският евродепутат.

Според него е препоръчително държавите-членки на ЕС на Балканите да вземат регионално решение по въпроса, подобно на страните от Бенелюкс и Скандинавието.