Пратиха официално писмо до кмета във връзка с гротескното отношение към гвардейчетата на Плевен

Писмото е предоставено и на медиите, за да може плевенската общественост да бъде запозната с конкретни факти около случая

През последните дни се разразиха бурни полемики сред плевенската общественост по повод изказване на д-р Денислава Ангелова, председател на асоциация "Докосни дъгата" и инициатор за създаването на ученически гвардейски отряди и оркестри в цялата страна, чрез което тя изрази огорчението си от отношението на отдел "Култура" в Община Плевен към създадените през тази година в града младежки гвардейски формирования. Огорчението си изразиха директори, учители, родители, деца и много граждани на Плевен.

Неучастието на Втори ученически гвардейски отряд към ОУ "Д-р Петър Берон" и Първи ученически гвардейски оркестър към СУ "Иван Вазов" в тържеството по повод 10 декември породи доста въпроси. Оказа се, че младежките формирования не за първи път липсват от протокола и сценария на Община Плевен. Последваха разгорещени дискусии в социалната мрежа, в които се включиха както недоволни плевенчани, така и представители на местната управа начело с кмета Георг Спартански.

Днес, 12 декември, бе внесено официално писмо до кмета на Община Плевен Георг Спартански  от д-р Денислава Ангелова. Писмото е предоставено и на медиите, за да може плевенската общественост да бъде запозната с конкретни факти около случващото се с гвардейчетата на Плевен.

ДО

Г-Н ГЕОРГ СПАРТАНСКИ

КМЕТ НА ОБЩИНА ПЛЕВЕН

Уважаеми г-н Спартански,

В качеството ми на представляваща Асоциация „Докосни дъгата“, която е една от най-уважаваните, утвърдени и награждавани неправителствени организации в тази страна, считам за коректно да изпратя настоящото официално писмо до Вас, най-вече поради това, че воденето на комуникация през социалните мрежи е най-малкото несериозно, с оглед обществената длъжност, заемана от Вас и положително име, което съм успяла да изградя през годините, единствено чрез упорита работа в подкрепа на каузите, които аз и моите съмишленици защитаваме и се стремим да развием.

Срещайки множество разнопосочни мнения по наболелия в последните дни проблем, засягащ дейността на детските гвардейски отряди в Плевен, искам да подчертая, че изложих своите виждания абсолютно коректно, а сега ще си позволя да бъда и максимално пунктуална и конкретна.

Първо - искам да подчертая, че когато присъствахте на мероприятията по повод създаването на гвардейските инициативи в Плевен, тържествено обещахте Втори ученически гвардейски отряд и Първи ученически гвардейски оркестър да бъдат с Вас на всеки празник, който предстои да бъде организиран от нашата община. След случилото се считам, че Вашите служители са пропуснали този момент.

Второ - Проблемите с Отдел „Култура“ в Община Плевен започнаха още от 24 май и конкретно с г-жа Стефка Григорова. Продължиха на първи ноември, когато в присъствието на директорите на СУ „Иван Вазов“ и ОУ „Д-р Петър Берон“ и учители от двете училища г-жа Стефка Григорова и двама служители в съответния отдел изгониха гвардейците от паметника на Иван Вазов с довод, че децата не са в сценария и в протокола на Общината. Децата останаха на мястото си с цената на обединените усилия от страна на родители, учители, директори и приятели.

Трето - Задавам Ви реторичния въпрос: Защо нито една друга общинска администрация или кмет на общините, в които създадохме гвардейски отряди и оркестри, не ни поискаха заявка, молби, телефонни обаждания, а те сами включваха гвардейците в празниците си и държаха ние да бъдем с тях при подготовката на сценариите? Трябва ли аз или директорите на училищата да Ви звъним с молба за всяко конкретно събитие децата да бъдат допуснати във Вашия протокол? Каква е ролята и отговорността на служителите на отдел „Култура“, с които водим нееднократни разговори по темата, а в тях не срещаме отвореност, разбиране, добронамереност и грижа към децата на Плевен?

Четвърто – Малко хронология по темата 10 декември – На 7 декември директорът на ОУ „Д-р Петър Берон“, г-жа Ваня Дражева, води разговор със служители на Отдел „Култура“ за участието на гвардейчетата на Плевен в официалното отбелязване годишнината от Плевенската епопея. Отговорът е: „Не са в протокола“. Следва темата – цветя от името на училището... И тук бих искала да Ви задам втория си реторичен въпрос – Аз, като гражданин на Плевен, трябва ли да премълчавам гротескното отношение към нещо, което съм създала с любов за родния ми град и децата ни, за да не се осветлявам в „лоша светлина“ пред Вас, на когото, между другото, съм дала своя вот като гласоподавател. Дълбоко съм огорчена от наглото и арогантно отношение на служителите на общинска администрация както към мен, така и към инициативата и децата. Искам да Ви кажа и още нещо, аз не търся признание за себе си, търся уважение за децата на Плевен.

Аз, г-н Кмете, нямам работно време от 8 до 17ч. По всяко време като Вас телефона ми е включен, обрекла съм се на диабета при децата и младежките политики, въпреки трудностите, които срещам продължавам да се боря. Желая децата ни да останат тук и с всички позволени средства ще сторя това! Децата на Плевен трябва да останат в родния си град!

И още - инсинуации и клюки, г-н Спартански, са: кой кого съди, кой с кого живее, кой какви поръчки е спечелил..., но те нямат нищо общо със загрижеността за децата ни. Никъде в моето изказване не пише, че сме Ви търсили лично и не сте се отзовал. Напротив, винаги съм казвала, че работим в синхрон с кмета на Плевен, но това не включва част от Вашата администрация. Да прочетохте, че има проблем със спортните ни инициативи? Не! Но има проблем с културните ни мероприятия...

Приемам отправените обвинения и критики от Вас към мен, защото човек не може да бъде във вечно отричане. Съжалявам, че не проявих малодушие и не позвъних да се моля да промените протокола за гвардейчетата на Плевен. Уви, търсих Ви по важни за града ни въпроси и национални инициативи. Сега разбирам, че кметът трябва да бъде търсен за всичко, защото липсват служители в неговата администрация. И тук, като гражданин на този град, който дава своя вот за по-добър живот, искам да знам защо тогава се плащат толкова много заплати, след като няма работещи?

Оставам на разположение да предоставя видеоматериал за допълнителна конкретика.

Пожелавам ви весели празници и ползотворна Нова година!

С уважение:

Д-р Денислава Ангелова

Председател на УС на Асоциация „Докосни дъгата“

12.12.18 г.

Плевен