Правителството одобри План за изпълнение на Националната стратегия за младежта за 2018-2019 г.

Мерките са насочени към осигуряване на по-високо качество на живот на младите хора у нас

Министерски съвет одобри Годишен доклад за младежта за 2017 г. и План за изпълнение на Националната стратегия за младежта (2010-2020) за 2018-2019 г.

Мерките, заложени в Националната стратегия, са насочени към осигуряване на по-високо качество на живот на младите хора у нас, преодоляване на младежката безработица, подобряване условията за достъп до качествено образование, повишаване на гражданската активност, насърчаване на доброволчеството и др.

Годишният доклад за младежта представя информация за състоянието на младежта в страната и отчита предприетите мерки от страна на отговорните институции в изпълнение на целите на държавната политика за младежта през 2017 г. За целите на доклада е реализирано и национално представително социологическо проучване сред младите хора в страната на тема „Установяване на ефекта от политиките за младежта върху младите хора в страната“, изготвено по поръчка на ММС.

Планът за изпълнение на Националната стратегия за младежта за 2018- 2019 г. представя информация за планираните дейности на всички общини и ресорни държавни институции, предоставена през 2018 г., свързана с грижата за младите хора у нас, както и необходимите финансови ресурси за изпълнение на заложените цели. Документът е структуриран съобразно деветте приоритетни области на националния стратегически документ. Конкретните мерки, планирани за подкрепа и развитие на младите хора в страната, покриват всички 27 оперативни цели и 98 задачи по деветте приоритета.