Правителството отпусна близо 1,35 млрд. за изграждането на още 134 км от АМ "Хемус" - pleven.utre.bg

Правителството отпусна близо 1,35 млрд. за изграждането на още 134 км от АМ "Хемус"

12 декември 2018, 15:25 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    АПИ

Цялостното доизграждане на АМ "Хемус“ е основен приоритет в управленската програма на правителството

Министерският съвет отпусна допълнителни средства в размер до 1 349 856 000 лв. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2018 г, за изграждането на 134,2 км от АМ "Хемус"  между Боаза и път I-5 Русе - Велико Търново.

Сумата ще е от централния бюджет за 2018 г. С нея ще бъде осигурено изграждането на участъка, който е от изключително важен държавен и обществен интерес и за развитието на пътната инфраструктура в Северна България. 

Общата дължина на АМ "Хемус"  от София до Варна е около 420 км. Изградени са участъците между София и Ябланица и от Белокопитово до Варна, които са общо близо 170 км. В момента се строят още близо 26 км от автомагистралата - 9,3 км в отсечката между Ябланица и Боаза и 16,32 км от п.в. "Буховци" до п.в. "Белокопитово".

Цялостното доизграждане на АМ "Хемус“ е основен приоритет в управленската програма на правителството, тъй като бъдещето на Северна България и модернизирането на региона е свързано със строителството на автомагистралата и осигуряването на бърза и безопасна пътна комуникация между София и Варна. Ще се съкрати времето за пътуване между столицата и третия по големина български град. Автомагистралата ще осигурява и връзка с пристанище Варна, което е ключово за търговията с Русия, Украйна и Турция.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета