Френската "Фраматом" потвърди готовност да участва в процедурата за АЕЦ "Белене" - pleven.utre.bg

Френската "Фраматом" потвърди готовност да участва в процедурата за АЕЦ "Белене"

13 декември 2018, 09:38 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    ME

В изпълнението на над 30% от дейностите по проекта се очаква да участват български компании

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и старши вицепрезидентът на френската компания "Фраматом" г-н Фредерик Леливър очертаха перспективи за разширяване на сътрудничеството в областта на ядрената енергетика. Двамата разговаряха в Министерството на енергетиката.

Петкова запозна участниците в срещата с решението на Народното събрание от 7-ми юни 2018 г. за възобновяване действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене" на пазарен принцип. В тази връзка в Министерството на енергетиката бе разработена процедура за избор на стратегически инвеститор, която ще премине през девет етапа. Българската страна ще участва в проекта с всички относими материални и нематериални активи и ще има блокираща квота. В изпълнението на над 30% от дейностите по проекта се очаква да участват български компании.

Г-н Леливър подчерта, че от страна на "Фраматом" е налице готовност за участие в процедурата и очакват нейното започване. По думите на министър Петкова в момента се подготвят необходимите документи и се очаква процедурата да стартира в началото на 2019-та година. "Покана за участие в процедурата ще бъде изпратена до всички потенциални инвеститори, които до момента са заявили официално интерес за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене", допълни тя.Коментари (1)

Потребител
Охо-Бохо..
Евала, ашколсун, машалааа и т.н..::))
Дано на много кухите ни и престъпни политици главата им да уври и да свършат нещо за Плевен и региона!
Иначе както сме я подкарали скоро Плевен ще стане едно циганско село, а в по-далечно бъдеще тук ще има на геврека дупката::))...Нищо, нищо, гробища иииииии ТИШИНАААААА...
13 декември, 12:18 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета