Одобрени са допълнителни разходи за държавните културни институти

Необходимите за това средства ще бъдат за сметка на преизпълнение на собствените им приходи

Допълнителни разходи в размер до 7 000 000 лв. ще бъдат включени в бюджетите на държавните културни институти, осъществяващи дейности в областта на сценичните изкуства. Необходимите за това средства ще бъдат за сметка на преизпълнение на собствените им приходи, реши правителството. 
Преди седем години стартира процесът на реформиране на второстепенните разпоредители с бюджет към министъра на културата в областта на сценичните изкуства, които включват преструктуриране на някои културни институти, и въвеждане система на делегирани бюджети. В резултат се постигна по-голямо многообразие на предлаганите културни продукти, усъвършенстване на мениджмънта и осигуряване на по-широк достъп на художествения продукт до аудиторията. Значително се увеличиха и приходите, реализирани от продажба на билети.
На база отчети за съответния период на предходната бюджетна година до края на 2018 г. ще се формира преизпълнение на приходи до 7 000 000 лв. Осигуряването по бюджета на програма „Сценични изкуства“ на тези средства от преизпълнението на собствените приходи, ще доведе до преодоляване на затрудненията и ще даде възможност да се изплатят възнагражденията на заетия художествено-творчески състав и разплащанията за неотложните разходи, както и осигуряването на нормални условия за осъществяване на творческата дейност и създаване и разпространение на културни продукти от организациите от сценичните изкуства.