С беседа-рецитал и тематични изложби Вълчитрън отбеляза годината на европейското културно наследство

Инициативата бе реализирана съвместно от областна администрация Плевен и НЧ „Светлина -1905” село Вълчитрън

Беседа-рецитал под надслов "Историята разказва - културното наследство на Вълчитрън" събра жителите на пордимското село в залата на местното читалище. Инициативата бе посветена на Годината на европейското културно наследство и бе реализирана съвместно от областна администрация Плевен и НЧ „Светлина -1905”  село Вълчитрън.

В приветственото си слово кметът на населеното място Милена Тарова акцентира върху значимостта на Европейската година на културното наследство и приноса на Вълчитрън към световната културна и историческа съкровищница.

За паметта и завета на предците, за грижата на поколенията и отговорността на наследниците за опазване на фолклорните традиции, занаятите, просветното дело и историческата истина говори председателят на читалището Виолета Костова. В презентация, озаглавена „Историята разказва“, Костова припомни за значимите събития, съпътстващи историята на село Вълчитрън, както и за дейностите, посветени на опазване на местните фолклорните традиции. Показано бе и възстановеното тази година килийно училище, носило искрата на знанието години наред. Разбира се, Вълчитрънското златно съкровище и подробностите около неговото откриване и съхранение до наши дни заслужено зае достойно място в презентацията.

Събитието продължи с рецитал „Вълчитрън – обич моя“ и стихове  „Село мое чудно“, които бяха представени от самодейците от групата за художествено слово към читалище „Светлина  - 1905“.

Въздействащ финал поставиха певицата Галя Мусова и гайдаря Румен Марков, които изпълниха  песента „Недо ле, Недке“.

Специално за събитието в залата на читалището бяха подредени изложби – на гоблени, плетива, ръкоделия, народни носии и авторски картини на местен художник, както и на ценни старопечатни книги, съхраняващи се в читалищната библиотека. Демонстрирани бяха и местните кулинарни традиции. Така всеки от присъстващите имаше възможност да опита от традиционните печива, типични за село Вълчитрън.