С настъпването на коледните и новогодишни празници се повишава рискът от пожари

За да не се помрачи празничното настроение експертите препоръчват да се следват няколко лесни правила

От ГД «Пожарна безопасност и защита на населението» напомнят, че с настъпването на коледните и новогодишни празници се повишава рискът от пожари, както в дома, така и на обществени места. Предпоставки за това са използването на различни видове коледни украси, бенгалски огън, фойерверки, сценични и пиротехнически изделия, работещи и оставени без надзор кухненски, отоплителни и други електрически уреди.

За да не се помрачи празничното настроение експертите препоръчват да се следват няколко лесни правила:

Не бива да се използват свещи и бенгалски огън за украса на коледните дръвчета;

Горящите свещи трябва да са поставени върху твърда и негорима подложка, на безопасно разстояние от горими материали и предмети;

Пазете горящите свещи далеч от деца и домашни любимци, които с действията си могат да предизвикат пожар;

Светещите коледни лампички и друга украса не трябва да остават включени без надзор;

Добре е да проверим изправността на електрическите и други отоплителни уреди, които ползваме ежедневно и да отделим специално внимание на безопасността в кухненското помещение /виж прикачените листовки/.

Не бива да разрешаваме деца да употребяват пиратки, римски свещи, ракети и други пиротехнически изделия.

Когато палим свещ в църквата трябва да пазим освен себе си и околните хора;

Ако празнуваме извън дома или сме на обществено място /увеселително заведение, хотел, търговски център, кино, театър и др./ e добре да се запознаем с пътищата за евакуация, изходите и разположението на пожарогасителите и пожарните кранове;

В случай на задимяване и пожар на обществено място, не бива да изпадаме в паника, а да се насочим към най – близкия изход, да следваме и изпълняваме указанията на персонала на обекта и на пристигналите на място пожарникари и служители на реда, по възможност - да помогнем на деца, възрастни и хора в неравностойно положение. При силно задимяване е добре да използваме мокър текстилен материал пред носа и устата си и да дишаме през него. Придвижването трябва да става в приведено положение – близо до пода, тъй като въздухът там не е толкова замърсен. В случай, че сте очевидец на пожар, при първа възможност съобщете на телефон 112 - дежурният оператор може да Ви зададе уточняващи въпроси, както и да даде ценни указания.