Американска компания готова да помага за осигуряване на финансиране на проекта АЕЦ "Белене"

"Дженерал Електрик" с интерес да участва в проекта "Белене" като доставчик на оборудване и потенциален инженер

Американската компания готова да помага за осигуряване на финансиране на проекта, обезпечено от експортни кредитни агенции, съобщава "24 часа". "Дженерал Електрик" заяви интерес да участва в проекта "Белене" като доставчик на оборудване и потенциален инженер. Това става ясно от писмо на американската компания до Министерството на енергетиката.

Компанията заявява, че може бъде доставчик на различни пакети, включително свързани с оборудване на турбинна зала и на трансформатори.

От "Дженерал Електрик" изразяват готовност и за подкрепа при осигуряване на финансиране, обезпечено от експортни кредитни агенции. Компанията подчертава, че писмото следва да бъде разглеждано като писмо за намерение и очаква Министерството на енергетиката да предостави подробности по проекта.

В Министерството на енергетиката е разработена процедура за избор на стратегически инвеститор, която ще премине през девет етапа. В момента се подготвят необходимите документи от енергийното ведомство и се очаква тя да стартира в началото на 2019 г. Покана за участие в процедурата ще бъде изпратена до всички потенциални инвеститори, които до момента са заявили официално интерес за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене".