Вижте кои са тежките престъпления и постановени присъди от Окръжен съд - Плевен през 2018 г.

Грабеж, катастрофа, изнасилване, убийство по непредпазливост, укриване на данъчни задължения

Окръжен съд - Плевен информира кои са по-тежките престъпления и постановени присъди през 2018 г.

Грабеж – вечерта, в град Плевен, на една от главните улици на града, подсъдимият настига пострадалия, удря го и отнема от него движими вещи, при условията на опасен рецидив. Движимите вещи са били на стойност 107 лева, за което съдът го е осъдил на 10 години лишаване от свобода при първоначален Строг режим.

По делото са се състояли три открити съдебни заседания, в които са разпитани петима свидетели и едно вещо лице, което е изготвило съдебно-икономическа експертиза. Размерът на присъдата от 10 години е поради високата обществена опасност на извършеното престъпление, като съдът не е открил смекчаващи вината обстоятелства. Подсъдимият е с лоши характеристични данни, множество осъждания и не е спомогнал за разкриване на престъплението.

Катастрофи – в местността Кайлъка, при управлението на товарен автомобил, подсъдимата се е движила с несъобразена с пътната обстановка скорост и по непредпазливост причинила смъртта на едно лице, поради което съдът я осъжда на една година и шест месеца лишаване от свобода – условно, с тригодишен изпитателен срок.

По делото е проведено едно единствено съдебно заседание, в което подсъдимата е признала вината си.

Изнасилване – подсъдимият е признат за виновен за:

1. създаването на порнографски материал – цифрови файлове като е използвано лице ненавършило 18-годишна възраст

2. освен това се съвкупил с нея, като я принудил със сила, поради  което, е осъден на 15 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Което наказание е намалено с една трета, тъй като подсъдимият е признал вината си. По делото има едно единствено съдебно заседание, в което не са разпитани нито свидетели, нито вещите лица по изготвените на досъдебното производство експертизи.

Убийство по непредпазливост в следствие на умишлено нанесена телесна повреда – при сбиване в училище, едното от момчетата причинява смърт по непредпазливост на негов съученик, за което е осъден на 1 година лишаване от свобода условно, с тригодишен изпитателен срок. И да заплати на родителите на починалото момче по 120 000 лева обезщетение за причинени неимуществени вреди. Освен това е възложена възпитателна работа с осъденото лице на инспектор „Детска педагогическа стая“.

Укриване на данъчни задължения – подсъдимата е избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи  размери над един милион лева. Делото е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимата е признала вината си и е осъдена на една година и осем месеца лишаване от свобода – условно, с тригодишен изпитателен срок.