Коледен подарък получи плевенската библиотека от директора на ДКТ "Иван Радоев"

Три екземпляра от първия тираж на "На превала"

Коледен подарък получи РБ „Христо Смирненски” от директора на ДКТ „Иван Радоев” Васил Василев - три екземпляра от първия тираж на "На превала". Това е първо издание на театрадката с автобиографични бележки на основателя на театъра и неговия първи директор, Александър Гюров. 

Изданието е по повод 100 години от учредяването на професионалния театър в Плевен и се осъществява със съдействието на Регионален исторически музей - Плевен и Държавен архив - Плевен.

То ще бъде официално представено по време на възстановката от протокола на Гражданското събрание, с което е учреден театъра. Събитието е на същата дата - 22. декември, в Актовата зала на Община Плевен с начален час: 10:00.

Александър Гюров е български артист, автор на текстове за театър и основател на професионалния театър в Плевен. Неговата вълнуваща история започва на 18-ти август, 1885 г. в Плевен, Княжество България и включва активна работа като актьор в трупите на пътуващия театър на Роза Ст.Попова, „Съвременен театър“ на Матей Икономов, роли на сцената в първия сезон на Нов народен театър - София и не на последно място – участие в две войни.

Благодарение на Александър Гюров на 22-ри декември, 1918 г. е учредено Гражданско събрание за основаването на Плевенски градски театър, а на 6-ти февруари, 1919 г. се играе първата премиера – „Кин“ от Александър Дюма-син с режисьор Владимир Николов, в която той играе една от главните роли. 

Александър Гюров е директор в първите 5 години на новооснования театър, в който в следващите години играе на сцената в Плевен редом с най-ярките таланти на своето време – Вера Игнатиева, Кръстьо Сарафов, Георги Стаматов и др.
Благодарение на Александър Гюров през 2018/2019 празнуваме 100-тния сезон на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен.