Българите са оптимисти за 2019 г. - пожелават си успех, здраве и пари

Европредседателството е събитието на 2018 г.

Българите са оптимисти за 2019 г. и вярват, че тя ще е по-добра. Това показва последното проучване на „Барометър България“, съобщава tribune.bg. На въпрос „Какво е Вашето лично усещане как ще се промени животът Ви през Новата 2019 г.?“ 60,2% са категорични, че животът им ще се подобри. 20,8% не очакват промяна през следващата година, а 16,6% смятат, че животът им ще се влоши. Само 2,4 % от анкетираните не могат да преценят и да дадат отговор.  Общественият климат в страната, след приключване на протестите през последните месеци, е уталожен и хората виждат в това сигурност и спокойствие за собственото си бъдеще, смятат от „Барометър“. Причината толкова много българи да очакват по-добра година в личен план най-вероятно е свързана със заявката на управляващите за продължаване на икономическия растеж, ниска безработица и балансирана политика. Отминаващата година явно оставя усещане у хората за стабилност и това им дава надежда за промяна към по-добро.

Пожелаваме си успех, здраве и пари

70,7% от българите си пожелават лична реализация и успехи през 2019 г. Традиционно голяма част от тях си пожелават по-добро и стабилно здраве – 59,6%, 57,7 на сто си пожелават повишаване на доходите. 43,9 на сто поставят близките си и семейното щастие на първо място, а 37,4% от българите си пожелават късмет, като голяма част от анкетираните го възприемат като печалба от тотото или лотарийни игри. Новата година да донесе повече сигурност и стабилност се надяват 35,9% от анкетираните.

Политиката и спортните събития ще се следят с интерес през новата година

Обществено-политическият живот през следващата година ще вълнува българите, като 38,2% от анкетираните заявяват, че ще следят с интерес кампанията и резултатите от предстоящите местни избори, а 36,1% се интересуват и от изборите за Европейски парламент през 2019. 25,7% пък ще следят предстоящи международни спортни събития, на които страната ни е домакин.

Вълнуваме се и от света

Международното събитие, на което най-голяма част от българите (32,2%) ще посветят интереса си е развитието на конфликта между Украйна и Русия. Натискът над Европа от мигранти пък ще е във фокуса на внимание на 31,3%. За 25,5% най-голям интерес представлява Брекзит. Оказва се, че и политическите събития в държавите от ЕС вълнуват анкетираните, като 16,8% посочват, че ще следят новините, свързани с оттеглянето на Ангела Меркел.

Европредседателството е събитието на 2018 г. 

2018 година бе наситена със събития. 51,2% са категорични, че най-значимото събитие е българското европредседателство, което премина в изцяло положителен тон и помогна дори на по-скептично настроените да приемат, че България е активен член на Европейския съюз. Голяма част от българите оценяват високо отстояването на традиционните за обществото ни ценности. 43,9% дават висока оценка на отхвърлянето на т.нар. Истанбулска конвенция, а 38,7% посочват като положително събитие твърдата държавна позиция спрямо пакта за миграцията на ООН. Сред позитивните впечатления на анкетираните за 2018 се нареждат и вътрешно политически събития. Значителен процент от 29,3 на сто споделят, че одобряват повишаването на доходите. Законодателните промени, засягащи хората с увреждания, също се нареждат сред списъка с положително оценени събития, според 14,8% от анкетираните. 

* Проучването е направено в периода 12-19 декември т.г., сред 832 пълнолетни български граждани чрез телефонно интервю