Входната пътна артерия на Белене ще бъде изцяло преасфалтирана

От близо 40 години не е правено нищо за този участък от пътя

Входната пътна артерия на Белене ще бъде изцяло преасфалтирана. Вече втора седмица тече ремонт, съобщават от местната управа. 
От близо 40 години не е правено нищо за този участък от пътя, просто защото не се води общински път, а част от републиканската пътна мрежа. И ако Общината предприеме действия за ремонт на пътя, тя ще извърши закононарушение. Държавата е собственик и тя трябва да поеме поддръжката. Асфалтиран от 1981 година, пътят „Деков –Белене“ не е поддържан. До момента!

"Един от приоритетите ми след встъпването ми в длъжност като кмет на Община Белене беше именно ремонт на входната пътна артерия на Белене. С всяка година пътят ставаше все по-зле, нямаше изгледи да се подобри състоянието му от само себе си. Много, много усилия бяха нужни. През 2016г. инициирахме подписка до Народното събрание с искане, държавата да изпълни задълженията си като ремонтира пътя. Множество срещи имах с ръководството на Агенция пътна инфраструктура. Имах съдействието на областните управители на област Плевен, на г-н Николай Нанков, сега заместник-министър на Регионалното развитие и благоустройството; на г-жа Цецка Цачева, сега министър на Правосъдието. Не беше лесно, не беше бързо, но… Имаме ремонт!", коментира кметът Милен Дулев.

Извоюваното е ремонт на част от път III-5202 „Деков-Белене“ от будката на КАТ до Т-кръстовището с улица „Любен Каравелов“ /до блок „Чайка“/. Пътят е приблизително 1500 метра дълъг.

Ремонтът включва студено фрезоване, изкърпване на най-проблемните участъци от пътя, полагане на изравнителен пласт асфалт. Следва и полагане на втори пласт плътна асфалтова смес по дължината на целия участък. Общината не плаща нищо за тези дейности, тя ще поеме ремонта на съществуващите тротоари и ще достави и монтира необходимите пътни знаци.

Крайният срок за изпълнението на проекта е пролетта на 2019г.