Внимание! Бум на фалшиви банкноти по празниците

В над 70% от случаите – фалшивите банкноти са от 20 лв. – спрени са над 400 банкноти

По празниците има най-голям шанс да се сдобием с фалшиви пари. Експертите предупреждават, че при голямото пазаруване за Коледа и Нова година има риск да се окажем с фалшиви банкноти в портфейла, предава bTV.

Най-често се засичат фалшиви двайсетолевки, посочват от БНБ. При 70% от случаите става въпрос именно за неистински 20 лв.

Освен през декември бум на фалшиви средства има и през лятото. Експертите посочват, че хората рядко знаят как са получили фалшификати. В следващите три години БНБ ще подмени всички банкноти с нови по-защитени серии. „Технологиите се развиват, това дава предимство, както на тези които искат да фалшифицират, така и възможности на тези, които правят истински пари, коментира Калин Христов, подуправител на БНБ. От централния трезор у нас съветват да разглеждаме монетите и банкнотите внимателно. Да не се концентрираме само върху един от защитните елементи. При съмнение – да сравним банкнотата с друга и ако продължим да не сме сигурни да отидем да проверим парите в най-близката банка или обменно бюро.