Д-р Денислава Ангелова - първата жена в света с награда от Института за мир "Перес" в Тел Авив (Снимки) - pleven.utre.bg

Д-р Денислава Ангелова - първата жена в света с награда от Института за мир "Перес" в Тел Авив (Снимки)

28 декември 2018, 17:50 | plevenutre.bg
  • Официален фотограф на събитието: Verus photography

Церемонията се състоя в родния й Плевен

Председателят на асоциация "Докосни дъгата" д-р Денислава Ангелова бе удостоена с престижна международна награда на церемония в Плевен. Във Военния клуб в града на Панорамата тя прие от Института за мир "Перес" /Тел Авив, Израел/ наградата за толерантност "Woman of Valor", което я превръща в първата жена в света, получаваща подобно отличие от института.

„Център за мир Шимон Перес” се намира в Яфа , Израел , и е независима нестопанска организация основана през 1996 г. от Нобеловия насител на награда за мир и бивш президент на Израел Шимон Перес . Неговата цел е да разшири визията за хората в Близкия изток, които работят заедно за изграждане на мир чрез социално икономическо сътрудничество и развитие и взаимодействие между хората. Центърът за мир "Peres" описва мисията си като "насърчаване на траен мир и напредък в Близкия изток чрез насърчаване на толерантност, икономическо и технологично развитие, иновации, сътрудничество и благополучие - всичко това в духа на визията на президента Peres. Дейностите по изграждане на мира в центъра на Перес попадат в следните области: земеделие и вода; Бизнес и икономика ; Гражданско лидерство; Програми на Общността в Jaffa; Култура, медии и изкуства, медицина и здравеопазване; Социални медии и информационни технологии (ИТ); Спорт. Изпълнителният съвет на Центъра е съставен от изпълнителни директори, директори и председатели на различни организации, както и учени, академици и журналисти.

Сред останалите отличени от института в световен мащаб личат имената на Тони Блеър, Хенри Кисинджър, Бил Клинтън и Никола Саркози.

През последните десет години д-р Денислава Ангелова реализира над 30 кампании и инициативи, свързани със здравето, спорта, младежките политики, образованието, както и със съхранението на историческата памет и засилването на националната ни гордост. През 2014 година основава Асоциация „Докосни дъгата”, чиято конкретна цел е „Диабетът при деца и младежи”. Благородните каузи, за които тя се бори, обаче постоянно се увеличават и обхващат различни сфери. Сред тях са националната инициатива за създаване на ученически гвардейски отряди и оркестри в цялата страна; национална кампания „За нов живот” - първата и най-голяма дарителска кампания за закупуване на инсулинови помпи на деца и младежи в България с диабет тип 1: националните проекти "Младите хора - бъдещето на България - това сме ние" и "Мисия спорт на любимите герои"; националната кампания „Пресичай безопасно с Боби и Кели” и още десетки инициативи.

Яков Джераси, председател на Ционистката федерация в България, връчи приза на д-р Ангелова и обясни, че добродетелните качества, които притежава и всички нейни каузи, са натежали за избора тя да бъде наградена от Центъра за мир тази година.

Събитието в Плевен бе с участието на Националната гвардейска част, Първи ученически гвардейски оркестър при СУ "Иван Вазов" и Втори гвардейски ученически отряд при "ОУ "Д-р Петър Берон". В салона на Военния клуб звучаха химните на България и Израел, както и обичаните песни "Моя страна, моя България" и "За теб, Българио". Сред специалните гости бяха съветникът на президента Илия Милушев, директорът на ОДМВР - Плевен Красимир Начев, проф. Виолета Йотова, общинският съветник Йордан Грижов, легендата на плевенския баскетбол Дарин Великов, наставникът на Спартак Александър Дяковски, директорите на СУ "Иван Вазов", ОУ"Д-р Петър Берон" и ОУ "Климент Охридски", волейболен клуб "Олимпиец", карате клуб "Спартак 14, представители на Габровския университет, МУ-Варна, ММС, детската клиника при УМАЛ - Плевен и Спешна помощ, клубовете по акробатика и фехтовка в Плевен и др.

По време на церемонията д-р Ангелова получи плакет и от името на командира на Националната гвардейска част в знак на признателност за заслугите й във военно-патриотичното възпитание на децата и за дейността й с гвардейските отряди. Плакет бе връчен и от името на УМБАЛ „Света Марина“, където д-р Денислава Ангелова стартира своите инициативи, свързани с диабета.

Проф. Виолета Йотова прочете поздравителен адрес от ректора на МУ-Варна и от директора на болницата, след което отбеляза, че българското общество само би спечелило, ако има повече хора като д-р Ангелова.
Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета