Прокурори за преместването на Георги Вълев от затвора в Ловеч в Плевен: Това е рутинна практика

Крими

29-12-2018, 21:16

Снимка:

pixabay

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Държавните обвинители не изключват версията за вероятност от опит за бягство

Бившият бизнесмен Георги Вълев от Велико Търново, който е осъден до живот по мегаделото „Килърите” за поръчителство на две убийства, е преместен от Ловеч в затвора в Плевен. Това е станало в петък, потвърдиха от прокуратурата, съобщават колегите от velikotarnovoutre.bg. "Това е рутинна практика, която се прилага от десетилетия по отношение на лица с тежки присъди и особени на тази с до животни наказания. Освен Георги Вълев, същия ден са преместени още двама други затворника", заявиха държавни обвинители.

Георги Вълев получи доживотна присъда за поръчитеството на убийството на великотърновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. И двамата бяха убити през 2009 г. През тази година затворникът Георги Вълев заведе множество дела срещу институции и отделни лица. Срещу тях осъденият до живот е предявил отделни парични искове като претенциите му са предимно за нарушаване на човешките права.За всяко от заседанията, Вълев е конвоиран под засилена охрана от полиция и жандармерия. Назначавани са му и служебни защитници и всички разноски по делата му са за сметка на българските данъкоплатци. "За някои от делата му отказахме явяване лично и пътуване под конвой до съответния град. Заради това заседанията бяха проведени на място в ловешкия затвор", уточниха прокурори.

Държавните обвинители не изключват версията за вероятност от опит за бягство. Преди няколко месеца дело за отнемане на придобито от престъпна дейност имущество на стойност 3,6 млн. лв. от Георги Вълев завърши не в полза на държавата, а на затворника. Разглеждането на казуса трябваше да се състои в Окръжния съд във Велико Търново. Оповестяването на открития процес стана в „Държавен вестник“ още през март. Оказа се обаче, че делото е прекратено, защото Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/ ,станала известна като „Антикорупция“, не била приключила въпросната си проверка в рамките на законовия 10-месечен срок. От правителствената комисия незабавно внесоха жалба в Апелативния съд във Велико Търново против прекратяването на делото срещу бившия бизнесмен Георги Вълев. Апелативната инстанция пък върна казуса на Окръжния съд за ново разглеждане. И докато Темида протака отнемането на имуществото на Вълев, може да се предполага, че той дори и от затвора разполага със солиден финансов ресурс.