Сериозно застудяване се очаква над страната от днес

Животът

03-01-2019, 09:05

Снимка:

pixabay

Автор:

plevenutre.bg

Всичко от Автора

Очакванията са в края на седмицата температурите да паднат до около минус 10 градуса

Сериозно застудяване се очаква над страната от днес. Синоптиците прогнозират също и силен северен вятър през следващото денонощие, както и сняг и виелици. По-интензивни ще са снеговалежите в Южна България – там е в сила жълт код с предупреждения за снежна покривка с дебелина 10-15 см.  

В петък и събота валежите постепенно ще намаляват, като в събота за кратко и облачността ще се разкъса в западната половина на страната. Но от неделя идва нова порция сняг, която ще е по-осезаема в Северна България. Уикендът ще е студен с минимални температури до -10 градуса. А в началото и до средата на новата седмица дните ще станат още по-ледени. На този етап прогностичните модели показват, че температурите ще паднат до -12 градуса в Западна България.

"Застудяването ще продължи 10-ина дни. Най-ниските минимални температури ще бъдат в неделя и понеделник, с вятър, застудяване и слаби снеговалежи. След това живакът в термометрите ще падне до -18 градуса в Дунавската равнина и по високите полета на Западна България", каза в ефира на „Здравей, България” по Нова тв синоптикът от НИМХ Марияна Попова.