Министър Каракачанов поздрави контингента ни за добре изпълнената мисия в Афганистан

Той бе категоричен, че на българската армия се крепи държавността, независимостта, сигурността и суверенитета на Република България

В Плевен вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов приветства 36-тия български контингент, който се завърна от успешна мисия в Афганистан.

"Щастлив съм да ви приветствам на родна земя. Поздравявам ви с добре изпълнената мисия, надявам се, че тя е допринесла за вашата подготовка, на знанията и уменията, които се трупат при подобни мисии”, каза Каракачанов. Той бе категоричен, че на българската армия се крепи държавността, независимостта, сигурността и суверенитета на Република България.

Контингентът се състои от 158 военнослужещи. Той включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Веселин Василев, помощник – национален командир за формированието в Кабул – подполковник Недялко Киров, помощник – национален командир за формированието в Кандахар – подполковник Димитър Димитров, а командир на ротата за охрана е майор Велин Кехайов.

По време на мисията военнослужещите са изпълнявали задачи, свързани с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летище Кандахар, както и с обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия.