В ледени води: 34-годишен извади Богоявленския кръст край Плевен - pleven.utre.bg

В ледени води: 34-годишен извади Богоявленския кръст край Плевен

06 януари 2019, 14:33 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    Община Плевен

Смелчаците за кръста пяха химна в ледените води на Вита

Ледената река Вит завря от смелчаци, които влязоха да изпълнят вековния ритуал на Богоявление. Над 20 бяха юнаците, престрашили се да нагазят във водата, за да влязат в битка за кръста, а зрителите - стотици. 

Тази година музиканти и танцьори от Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци "Ив. Вълев” спомогнаха за пресъздаването на обичая във вида, характерен за Северняшката етнографска област. 

Късметът да извади кръста на Богоявление от Водите на Вита тази година се усмихна на 34-годишния Павлин Първанов от Плевен. Toй е баща на две деца и работи в автосервиз. Павлин ще получи парична награда от Община Плевен.

Във водите на Вит и тази година по традиция влезе най-младият общински съветник на Плевен Йордан Грижов, който на Йордановден има двоен празник - рожден ден и имен ден.

Православната традиция обединява празника Богоявление с празника Кръщение Господне, приемайки, че при кръщението на Иисус на река Йордан се появява Бог в своята триединна същност: Синът – Христос, Свети дух – във вид на гълъб, който каца върху Христос, и Гласът на Небесния Отец (Глас Божи), който оповестява, че Христос е Негов Син.


Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета