Шофьорите могат да купят електронна винетка от над 4500 пункта - pleven.utre.bg

Шофьорите могат да купят електронна винетка от над 4500 пункта

09 януари 2019, 15:46 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    АПИ

Електронна винетка ще може да се купува от много повече места, отколкото хартиените, каза министър Аврамова

Задачата, по която ще работим незабавно, е да окомплектоваме Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, така че да не се получат сътресения в работата й.

Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на брифинг днес във връзка с подадената оставка от председателя на Управителния съвет на АПИ инж. Светослав Глосов.

Министър Аврамова каза, че на редовна оперативка при премиера Борисов във връзка с въвеждането на електронната система за таксуване по републиканската пътна мрежа са обсъдени регистрираните затруднения и проблеми през първите дни на 2019 г. Министър-председателят остро разкритикува и изрази своето недоволство от създадената организация по въвеждането на системата за електронните винетки и поиска поемане на отговорност. Реакцията на инж. Глосов беше да депозира заявление за освобождаване от УС на АПИ, допълни регионалният министър.

Трудностите, които бяха създадени в началото на годината с предоставянето на услугата за продажба на е-винетки, доведоха до доста неприятни моменти и недоволство от страна на гражданите. Считам, че трябва да се поеме повече отговорност от тази, която беше поета в началото на седмицата, така че депозирах своята оставка, която беше приета, коментира инж. Светослав Глосов.

Петя Аврамова заяви, че се работи по въвеждането на алтернативни и колкото може повече на брой начини за закупуване на електронни винетки за улеснение на гражданите. В момента те могат да бъдат купени на касите на областните пътни управления и на мобилния оператор „А1“. Винетки могат да се купят от два сайта – www.vinetki.bg и www.bgtoll.bg и неговото мобилно приложение. Терминали за самотаксуване вече са монтирани на гранични контролно-пропускателни пунктове, продължава оборудването и на работни места за продажба в брой на границата. В брой и чрез пос терминал електронни винетки могат да бъдат купени в 1400 пощенски станции. Очаква се включването на големи вериги бензиностанции.

Електронна винетка ще може да се купува от много повече места, отколкото хартиените, каза още министърът. Ако хартиените стикери е можело да бъдат купени от 3000 места в държавата, електронни винетки ще могат да се купят от повече от 4500 пункта. Работим и по идеята за купуване чрез още 2000 точки в държавата – от банкоматите на Борика, обясни Петя Аврамова.

Регионалният министър призовава всички водачи на моторни превозни средства да спазват закона, според който за ползване на републиканската пътна мрежа трябва да бъде платена винетна такса. Вече има много начини да се купят винетки, няма техническа причина водачите да не купят такава, каза Петя Аврамова. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета