Дават официален старт на развитието и приложението на роботиката в УМБАЛ "Света Марина" - Плевен

Това ще се случи с две робот-асистирани гинекологични операции

С две робот-асистирани гинекологични операции екипите на чл.-кор. проф. Григор Горчев и проф. Славчо Томов днес ще дадат официален старт на развитието и приложението на роботиката във високотехнологичната Университетска Болница „Света Марина“ – Плевен.

От началото на 2019 година УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен ще прилага натрупания 10-годишен опит в роботизираната хирургия в гинекологията при лечението на своите пациенти. Болницата вече разполага с роботизирана система от последно поколение da Vinci Xi, с която ще се извършват робот-асистирани операции в гинекологията, общата хирургия и урологията. Два са гинекологичните екипи, които ще извършват роботизирани операции - единият под ръководството на чл.-кор. проф. Григор Горчев като хирург на конзола, а вторият под ръководството на проф. д-р Славчо Томов. Урологичният екип ще се ръководи от доц. д-р Николай Колев, а хирургичният - от д-р Димитър Цанков.

 Роботизираната хирургия е нова философия, която промени бъдещето на хирургията въобще. С въвеждането на новата роботизирана система в клиничната практика ще се наблюдават по-добри резултати в оперативната и лечебната дейност. Доказани са многобройните ползи за пациентите при прилагането на роботизираната хирургия: минимално инвазивна хирургия, прецизност и безопасност за пациента, без разрези и белези, ниска кръвозагуба, намаляване на постоперативната болка и дискомфорт, съкращаване на болничния престой, бързо възстановяване и връщане на пациентите към нормален социален живот.

През м. януари 2018 г. се навършиха 10 години от въвеждането за първи път на роботизираната хирургия в България и в Югоизточна Европа от екипа на проф. д-р Григор Горчев, д.м.н. Проф. д-р Григор Горчев и проф. д-р Славчо Томов имат съществен принос за развитието на това революционно направление в съвременната медицина не само у нас, но и в Европа. Професор Горчев е първият сертифициран хирург на конзола за работа с роботизираната система da Vinci за Югоизточна Европа и нашата страна, преминал успешно четири нива на обучение в Центъра по телехирургия в Страсбург, Франция.