Комисии в Общинския съвет се запознаха с искане за отпускане на средства за екопътека Чернелка

Искането е внесено от кмета на с. Горталово, Пламен Петков и от кметския наместник на с. Къртожабене, Лени Димитров

Писмо с искане в Бюджет 2019 на Община Плевен да бъдат заложени средства за ремонт на съоръженията по екопътека Чернeлка и в района да бъдат поставени нови указателни и информационни табели обсъдиха в свои заседания две от постоянните комисии в Общински съвет - Плевен. „Искането е внесено от кмета на с. Горталово, Пламен Петков и от кметския наместник на с. Къртожабене, Лени Димитров. То бе разгледано още през м. декември в две от постоянните комисии – ПК по „Бюджет и финансова политика“ и ПК по „Устройство на територията, екология и земеделие“, информира председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев.

В писмото, адресирано до Мартин Митев кметовете на селата Горталово и Къртожабене посочват следното:

„През пролетно-летния сезон имаше няколко прииждания на реката, при които водата разби и отнесе по-старите мостови съоръжения. В обособените кътове за отдих съоръженията също се нуждаят от ремонт - има счупени маси, липсващи пейки, навесите и тоалетните също трябва да се ремонтират. Указателните и информационни табели, поставени през 2007 година, или липсват или са избелели и не се четат. Комисия от строителни специалисти на Община Плевен обходи екопътеката и огледа съоръженията, като описа в протокол необходимите материали за ремонт. Общинска Фирма „Паркстрой" остойности материалите, изработката и монтажа на съоръженията, след което съставиха количествено-стойностна сметка. Екопътека Чернелка е единствена по рода си в Община Плевен. Изградена е през 2000 г. и от тогава до сега туристите са се увеличили многократно. За да посрещнем посетителите през пролетта с проходима екопътека от Горталово до Къртожабене и с ремонтирани съоръжения предлагаме да в бюджета за 2019 г. на Община Плевен да бъде предвидена сума в размер на 20 000 лв.“

Към писмото е приложен и констативен протокол, изготвен от Комисията, извършила оглед на място. В документа е записано, че Комисията е  констатирала необходимост от ремонт и възстановяване на 3 от мостовите съоръжения по екопътеката, както и на част от масите и пейките в района.

Във връзка с писмото в Бюджет 2019 на Община Плевен да бъдат предвидени средства за ремонт на съоръженията по протежението на екопътека Чернелка и  за поставяне на указателни и информационни табели, от ПК по „Устройство на територията, екология и земеделие“ е изпратено писмо до общинска администрация. В отговор на него се посочва, че в проекта за бюджет за 2019 година на Община Плевен има заложени средства в дейност „Други дейности по опазване на околната среда"/„Текущи ремонти", където искането от Горталово и Къртожабене ще бъде включено.