Процедурата по избор на потенциален инвеститор за проекта АЕЦ "Белене" стартира през февруари

Има интерес към проекта, но предстои да стане ясно дали той е реален, каза министър Петкова

През февруари се очаква да започне процедурата по избор на потенциален инвеститор за проекта АЕЦ "Белене". Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова в сутрешния блок на БНТ. Тя отново отбеляза, че има интерес към проекта, но предстои да стане ясно дали той е реален.

"Това е един проект, който много дълги години стои в полезрението на българската енергетика", посочи Петкова. "Разработихме процедура за избор на стратегически инвеститор, съобразена изцяло с параметрите на парламента. В момента подготвяме документацията и надявам се през месец февруари ще стартира самата процедура", допълни енергийният министър.

"Интерес има - oт китайската национална ядрена корпорация, oт "Фраматом" , от корейската Хидро Атомна корпорация и от "Дженерал Електрик"... Така че има интерес към проекта, но дали той е реален, ще видим след края на процедурата. Държавата ще участва с активите, които притежаваме за този проект - оборудване, площадка, всички документи, които са свързани с лицензирането му. При всички случаи държавата ще има блокираща квота, която да й дава възможност да влияе върху важните решения за проекта", подчерта Петкова