Красен Кралев за Ивет Горанова: Имаме един прекрасен състезател

Той отново изтъкна, че годината е била изключително успешна за българския спорт

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев награди призовата тройка в първото издание на анкетата на информационна агенция „Блиц“ "Спортист на България до 18 години за 2018 г." Победители станаха двойните шампиони от младежките олимпийски игри в Буенос Айрес – акробатите Мирела Костадинова и Панайот Димитров, които събраха 26 328 гласа. На второ място с 25 013 гласа е бронозавата медалистка от Световно първенство за жени в олимпийското карате Ивет Горанова, а трета е Олимпийската и световна шампионка за девойки в тройния скок Александра Начева. 

"Радвам се, че българските фенове оцениха по достойнство труда на нашите победители, които са представители на изключително труден и рисков спорт. Пожелавам им да са здрави и да се радват на успехите си. Те имат още дълъг път, който трябва да извървят и дано някой ден акробатиката влезе в програмата на традиционните олимпийски игри, за да могат да усетят тръпката и от олимпийската титла. Те са чудесни българи с огромен дух и големи сърца, които се борят по най-добрия начин за името на България“, каза след наградждаването Кралев.

Министърът обяви, че победителите в анкетата на „Блиц“ ще бъдат наградени в категорията за най-добър спортист до 18 години и на организираната от ММС и Спорт Тото церемония „Нощта на шампионите“, която ще се проведе тази събота.

Той отново изтъкна, че годината е била изключително успешна за българския спорт, като най-радващо е именно великолепното представяне на младите български таланти.

"Те защитаваха честта на България във всички международни състезания по възможно най-добрия начин. Разбира се, черешката на тортата беше представянето на българите на Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, където успяхме от 24 представители да класираме 17 в шестицата и да вземем 10 медала. Но не само това. Имаме един прекрасен състезател – Ивет Горанова, която само на 18 години успя да вземе бронзов медал на световно първенство в олимпийското карате при жените. Имаме един Ангел Русев, който на 18 години направи 3 световни рекорда за възрастовата си група и успя да вземе медал в едно от движенията на Световното първенство по вдигане на тежести за мъже и жени. Извън десятката, според вота на българския народ, останаха такива успешни състезатели като щангистите Христо Христов и Галя Шатова, които се представиха по отличен начин на Олимпийските игри. Това показва колко голяма е конкуренцията, колко много са напреднали младите ни спортисти, колко готови са да влязат в битка за медалите при мъжете и жените“, каза Кралев.

Министърът пожела на състезателите увереност в собствените си сили, да са горди, че са българи и да вярват, че както са шампиони сега, така ще станаш шампиони при мъжете и жените.

"Толкова талантливо поколение не е имало отдавна. Благодаря на Информационна агенция „Блиц“ за това, че организира анкетата и на всички медийни партньори, които се включиха. Трябва да се отдаде заслуженото на най-добрите млади атлети, да получат стимул, да усетят, че обществото вижда и оценява техните усилия и стои зад тях. Министерството на младежта и спорта ще бъда винаги зад младите спортисти и ще им помага. Както като по отношение на финансирането, така и в личен план. Всички сме с тях и вярваме, че те ще бъдат новите герои на България на бъдещите Олимпийски игри“, завърши Кралев.

Управителят на агенция „Блиц“ Ивайло Крачунов също поздрави младите спортисти за успехите им през годината. В награждаването участваха още героят от САЩ 94 и член на Изпълкома на БФС Емил Костадинов, президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева, представителят на „Асикс“ за България и вицепрезидент на БОК и Българската федерация по волейбол Любо Ганев, Атанас Фурнаджиев - управител на "Мото-Пфое" и вицепрезидент на БФС, маркетинг директорът на мобилния оператор А1 Илияна Захариева, Борис Захариев - управител на "Техномаркет", Ива Стоянова - директор на Канал 3 и отговорният редактор на отдел „Спорт“ във вестник „Труд“ Владимир Памуков.

В продължение на близо месец читателите на БЛИЦ гласуваха за 15 млади спортисти на възраст до 18 г. със сериозни успехи през 2018 г., които бяха излъчени от специална комисия на Министерството на младежта и спорта. Гласовете, подадени за тях бяха общо над 115 хиляди.