АПИ: Пик на продажбите на електронни винетки за леки автомобили се очаква в края на януари

За ползване на републиканската пътна мрежа е необходима винетка, напомнят от агенцията

Досега са продадени 221 300 електронни винетки на обща стойност 15 016 090 лева. От тях 135 008 са електронните винетки за леки автомобили и теглените от тях ремаркета, а 86 292 са винетките за камиони и тирове, съобщават от АПИ.

Напомняме, че от 1 януари 2019 г. няма годишни винетки за тежкотоварни автомобили, заради предстоящото въвеждане на тол за изминато разстояние от 16 август 2019 г. Най-дългосрочната винетка за камионите в момента е месечната и цената й е от 80 до 174 лв. в зависимост от вида на тежкотоварното моторно превозно средство.

Пик на продажбите на електронни винетки за леки автомобили се очаква в края на януари, когато изтичат годишните стикери на повечето шофьори.

Е-винетки могат да се купуват от интернет страниците bgtoll.bg и vinetki.bg, мобилното приложение BGTOLL, в областните пътни управления, от около 250 терминала за самотаксуване в цялата страна и на граничните контролно-пропускателни пунктове, на касите и на сайта на мобилния оператор А1, в пощенските клонове и в офисите на Easy Pay и в бензиностанциите ОМВ и "Лукойл”. За ползване на републиканската пътна мрежа е необходима винетка.

Водачите с хартиени винетки трябва да са спокойни – стикерите им важат до изтичане на тяхната валидност, но трябва да останат залепени на предното стъкло на автомобила.