Шестима с обвинения след акцията срещу финансиране на международен тероризъм - pleven.utre.bg

Шестима с обвинения след акцията срещу финансиране на международен тероризъм

19 януари 2019, 15:10 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    plevenutre.bg

Акцията се проведе на територията на градовете София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч

До този момент – шестима души са с повдигнати обвинения след вчерашната акция срещу финансиране на международен тероризъм с „хавала“ преводи. Един от обвиняемите е обвинен задочно. Той не е бил заловен и е обявен за международно издирване, съобщава БНТ.

"Финансирането се е извършвало чрез небанкови финансови операции по метода хавала. Групата също така е закупувала леки автомобили от България и ги е транспортирала през Турция до територията на Сирия. Автомобилите са били предоставяни на членове на терористични организации. Второто обвинение е за подготовка на терористични атаки в чужди държави. Петима от задържаните са сирийски граждани“, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

В групата обаче има замесена и българка от София.

"Групата е трансферирала към международни терористични организации през последните 4 години не по-малко от 25 милиона евро. Също така са транспортирани не по-малко от 100 автомобила до сирийската граница. Подобна акция е прецедент за българските служби по мащаби и предмет на разследването. В операцията участват служби на сигурност и на други държави“, обяви Арнаудова.

Вчера общо 43-ма души бяха арестувани. По всяка вероятност ще има и още обвинени. Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета