Стотици училища в страната са в грипна ваканция

Пулмолози съветват да не чакаме на опашки пред лекарските кабинети, защото те са инкубатор на вируси

От МОН информираха, че в 593 училища и детски градини учебните занятия са преустановени, предаде Би Ти Ви. Областите, в които е обявена грипна епидемия, вече са девет. Това са Пловдив, Перник, Пазарджик, Смолян, Стара Загора, Ямбол, Бургас, Шумен и Силистра. София също е пред грипна епидемия.

Едва 3% от българите, или не повече от 150 000 души, са си сложили противогрипна ваксина, показват данните на Министерството на здравеопазването.

Два са вирусите, които ни атакуват тази зима. Те са от типа А - H1N1 и H3N2, като първият е по-разпространен и е по-известен като щама "Мичиган".

Пулмолози съветват да не чакаме на опашки пред лекарските кабинети, защото те са инкубатор на вируси. От тази есен държавата ще отпуска безплатни противогрипни ваксини за възрастните хора, които най-често страдат от хронични заболявания. Част от лекарите искат рестриктивни мерки за тези, които не се ваксинират.

Изключително важно е лечението да започне още в първите часове на болестта. Тогава ефектът на противовирусните медикаментите е най-бърз, напомнят лекарите.