Внасят предложение с нов регламент за гласуване за "Спортист на годината" в Плевен

Спортен клуб по карате "Спартак 14" награди най-добрите си състезатели за 2018 г.

Спортен клуб по карате "Спартак 14" награди най-добрите си състезатели за 2018 г. Това се случи на пресконференция в пресклуба на БТА.

През спортно-състезателната година клубът картотекира 58 отлично подготвени състезатели, които спечелиха 33 медала от международни първенства и купи и 93 медала от държавни първенства и купи. Момчетата и момичетата участваха в редица турнири в България и извън страната, където отново се изкачваха на почетната стълбичка.

На пресконференцията бе поставен и въпросът, че въпреки огромния брой постижения от най-висок ранг, нито един от спортистите на клуба, номинирани в анкетата за "Спортист на годината" на Община Плевен за 2018 г. не намери място сред призьорите и причината за това е субективния начин за избор на отличените – единствено чрез гласуване на избрани от ръководството на Община Плевен хора. Този метод на избор е твърде некоректен към всички номинирани от клубовете спортисти, предвид наличието на силния "човешки фактор", който е неизменен и се явява определящ в случая, смята старши треньорът Милена Кирниколова.

"Има три раздела - "Спортист на годината" над 18 години, "Най-перспективен състезател" до 18 години и "Млади таланти" до 14 години. Както и "Треньор на годината" и "Отбор на годината". Решихме да внесем предложение във връзка с бъдещето провеждане на тази анкета, тъй като смятаме, че малко или много, тя е некоректна. Не само състезатели на нашия клуб, но и други плевенски спортисти бяха пренебрегнати. Това е заради системата, която се прилага при подбора на наградените. Смятаме, че основно "човешкият фактор" играе роля. В анкетата е гласувала комисия от видни спортни деятели от нашия град и благодарение на техните гласове се излъчват победителите в отделните категории. Заради това предлагаме това да се случва по друга система. Това предложение ще бъде внесено от мен до г-н кмета Георг Спартански, който вече е уведомен. Копия ще бъдат внесени до Мартин Митев, председател на Общинския съвет и до Цветан Антов, председател на спортната комисия", сподели Милена Кирниколова.

"Основната линия в нашето предложение, по която спортистите ще набират точки, е това да става от техните постижения на световни и европейски първенства, европейски и световни купи, балкански първенства и държавни първенства. Това са най-значимите по ранг състезания за всяка една държава, респективно и община. Тези точки, които всеки състезател ще получава за своето класиране са съобразени с конкурентността - ще има определен брой точки при висока конкуренция и определен брой точки при по-слаба конкуренция. Защото колкото и да е слаба една конкуренция на висок ранг състезание, всеки, който е стъпил поне веднъж на състезателния подиум, знае, че няма значение броят, а има значение качеството на състезателите. След това, разбира се, ще има възможност да се изяви и "човешкият фактор" в лицето на комисията, която също да раздаде определен брой точки. Ще има точки и за активност, изразяваща се в участие в календара на съответната федерация за годината", посочи Милена Кирниколова.

"Надяваме се да бъде погледнато сериозно на това наше предложение и да бъда поканена за обсъждане и да разясня своята концепция. И наистина да се промени статуквото, защото по този начин се провежда анкетата от много-много години в нашата община и наистина някой трябва да даде сигнал това да се промени. Надявам се, че няма да бъде разбрано погрешно, ние внасяме едно конструктивно предложение, насочено единствено към положителна промяна", подчерта тя.