Внасят предложение с нов регламент за гласуване за "Спортист на годината" в Плевен - pleven.utre.bg

Внасят предложение с нов регламент за гласуване за "Спортист на годината" в Плевен

21 януари 2019, 14:22 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    Спартак 14

Спортен клуб по карате "Спартак 14" награди най-добрите си състезатели за 2018 г.

Спортен клуб по карате "Спартак 14" награди най-добрите си състезатели за 2018 г. Това се случи на пресконференция в пресклуба на БТА.

През спортно-състезателната година клубът картотекира 58 отлично подготвени състезатели, които спечелиха 33 медала от международни първенства и купи и 93 медала от държавни първенства и купи. Момчетата и момичетата участваха в редица турнири в България и извън страната, където отново се изкачваха на почетната стълбичка.

На пресконференцията бе поставен и въпросът, че въпреки огромния брой постижения от най-висок ранг, нито един от спортистите на клуба, номинирани в анкетата за "Спортист на годината" на Община Плевен за 2018 г. не намери място сред призьорите и причината за това е субективния начин за избор на отличените – единствено чрез гласуване на избрани от ръководството на Община Плевен хора. Този метод на избор е твърде некоректен към всички номинирани от клубовете спортисти, предвид наличието на силния "човешки фактор", който е неизменен и се явява определящ в случая, смята старши треньорът Милена Кирниколова.

"Има три раздела - "Спортист на годината" над 18 години, "Най-перспективен състезател" до 18 години и "Млади таланти" до 14 години. Както и "Треньор на годината" и "Отбор на годината". Решихме да внесем предложение във връзка с бъдещето провеждане на тази анкета, тъй като смятаме, че малко или много, тя е некоректна. Не само състезатели на нашия клуб, но и други плевенски спортисти бяха пренебрегнати. Това е заради системата, която се прилага при подбора на наградените. Смятаме, че основно "човешкият фактор" играе роля. В анкетата е гласувала комисия от видни спортни деятели от нашия град и благодарение на техните гласове се излъчват победителите в отделните категории. Заради това предлагаме това да се случва по друга система. Това предложение ще бъде внесено от мен до г-н кмета Георг Спартански, който вече е уведомен. Копия ще бъдат внесени до Мартин Митев, председател на Общинския съвет и до Цветан Антов, председател на спортната комисия", сподели Милена Кирниколова.

"Основната линия в нашето предложение, по която спортистите ще набират точки, е това да става от техните постижения на световни и европейски първенства, европейски и световни купи, балкански първенства и държавни първенства. Това са най-значимите по ранг състезания за всяка една държава, респективно и община. Тези точки, които всеки състезател ще получава за своето класиране са съобразени с конкурентността - ще има определен брой точки при висока конкуренция и определен брой точки при по-слаба конкуренция. Защото колкото и да е слаба една конкуренция на висок ранг състезание, всеки, който е стъпил поне веднъж на състезателния подиум, знае, че няма значение броят, а има значение качеството на състезателите. След това, разбира се, ще има възможност да се изяви и "човешкият фактор" в лицето на комисията, която също да раздаде определен брой точки. Ще има точки и за активност, изразяваща се в участие в календара на съответната федерация за годината", посочи Милена Кирниколова.

"Надяваме се да бъде погледнато сериозно на това наше предложение и да бъда поканена за обсъждане и да разясня своята концепция. И наистина да се промени статуквото, защото по този начин се провежда анкетата от много-много години в нашата община и наистина някой трябва да даде сигнал това да се промени. Надявам се, че няма да бъде разбрано погрешно, ние внасяме едно конструктивно предложение, насочено единствено към положителна промяна", подчерта тя.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета