Тази година заболелите от грип са по-малко, усложненията - повече - pleven.utre.bg

Тази година заболелите от грип са по-малко, усложненията - повече

22 януари 2019, 09:23 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    pixabay

В рамките на месец февруари пикът ще отмине и нещата ще се нормализират

Грипната епидемия обхваща вече общо 12 области в страната. Данните сочат, че в момента от грип боледуват около 100 000 българи. 5-годишно дете почина в реанимацията на Благоевградската болница вследствие на пневмония, развита след грип. В Пловдив болестта взе други две жертви. От усложнения след бронхопневномия са починали две жени на 40 и 42 години, съобщава bgonair.bg.

"Вероятно тази или най-късно в началото на другата седмица, ще достигнем пика на заболеваемостта в страната и ще започне бърз спад. Ако трябва да съпоставим със същия период от миналата година, заболелите от грип са по-малко, усложненията са повече", коментира в студиото на "България сутрин" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По неговите думи най-често срещани са пневмониите, както и възпаления на ушите при малките деца, а по-рядко се развиват и по-тежки усложнения.

Той обясни пред Bulgaria ON AIR, че най-засегнати са хората на възраст от 10-15 до 55-60 години и за разлика от другите щамове на вирусите, където най-възрастните са по-уязвими, в случая те са предпазени.

"Трудно можем да предотвратим грипна епидемия, но можем да повлияем на  броя на хората, които са засегнати и на процента на усложнения. Това става по няколко начина. Първо и основно - имунизация. По-нататък при вече започнал сезон, поддържане на добро състояние на организма и на имунитета", обясни д-р Кунчев.

По неговите думи от всички ваксини, които ползваме, грипната е най-малко ефективна, но все пак е най-добрата защита срещу грипа. Според него в рамките на месец февруари пикът ще отмине и нещата ще се нормализират.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета