Борисов: Начертахме мерките за лечение у нас на българите, нуждаещи се от белодробна трансплантация - pleven.utre.bg

Борисов: Начертахме мерките за лечение у нас на българите, нуждаещи се от белодробна трансплантация

25 януари 2019, 12:15 | plevenutre.bg
  • Снимка:
    МС

Това заяви министър-председателят по време на срещата си с министъра на здравеопазването и проф. Валтер Клепетко

„Начертахме мерките, чрез които нуждаещите се от белодробна трансплантация българи, ще получават у нас животоспасяващото лечение“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и проф. Валтер Клепетко, президент на Европейската асоциация за гръдна хирургия и белодробни трансплантации и ръководител на Клиниката по белодробна хирургия в университетската болница Виена (АКХ).

Тримата обсъдиха възможностите, които дава подписаното днес Споразумение за квалификация и обучение на български медицински специалисти във Виенската болница. Документът вече е изпратен на „Евротрансплант“. Чрез мерките, заложени в него, нашите лекари ще бъдат обучени да извършват животоспасяващото лечение в България.

Премиерът Борисов, здравният министър Кирил Ананиев и проф. Клепетко дискутираха също донорската програма на България. Те се обединиха около мнението, че тя трябва да осигури още повече възможности за спасяването на тежкоболните пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация.

В момента университетската многопрофилна болница във Виена е сред водещите световни центрове за белодробни трансплантации и в нея са извършени повече от 1800 присаждания. Сред тежкоболните, получили втори шанс за живот там, са и пациенти от България, Румъния, Словения, Гърция, Кипър.Коментари (1)

Потребител
здравно осигурен
Ако бяхме забранили комунизма,социализма и неговите производни(Станишев,Нинова,Станишев,Луканов),то сега да бяхме приключили с прехода,и поне 600-700хиляди души нямаше да напуснат страната.
25 януари, 22:48 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета