Млади плевенчани станаха герои на рубриката "Достойни за уважение" в "Шоуто на Слави"

Виктор Цолов, Антонио Йорданов и Жанин Ал-Шаргаби представиха инициативата "Околобългарско"

В рубриката "Достойни за уважение" на "Шоуто на Слави" гостуваха пленчаните Виктор Цолов, Антонио Йорданов и Жанин Ал-Шаргаби. Това са трима от петимата младежи, които създадоха инициативата "Околобългарско", в която се представят проблемите на обществото в България и начини за тяхното разрешаване.

"Всички сме от Плевен, приятели сме. Често обсъждаме проблемите в България и достигнахме до извода, че ако само комуникираме по тази тема, само мрънкаме, няма да се промени нищо. Решихме, че трябва да предприемем нещо. Обиколихме цяла България, за да заснемем този филм", разказа Виктор.

"Като млади хора, решили да останат да живеят в България, логично е да се интересуваме от обществените въпроси, защото рано или късно проблемите ще стигнат до нас. Най-големият успех на филма не е, че достигна 100 хиляди гледания и са ни харесали 10 000 пъти. Най-големият успех беше, че страшно много хора се свързаха с нас след филма, искаха да станат част от нас, питаха ни за наши бъдещи каузи, което говори, че "Околобългарско" не е просто един проект на петима младежи, а кауза на национално ниво", допълни Антонио.

"Околобългарско" е кауза, тъй като смятаме, че много хора вече са изгубили вяра и смятат, че няма как проблемите да бъдат решени. За нас този филм, тази обиколка, беше просто началото, за да можем да представим някакъв модел на решение на проблемите. Да покажем гражданско общество и механизмите, чрез които може да постигаме неща. Идеята на "Околобългарско" е, че всичко зависи от нас и малко по-малко можем постепенно да правим промяната", сподели Жанин Ал-Шаргаби.

Видео с цялото гостуване на плевенските младежи може да видите тук