Лекарска грешка или подценяване на състоянието са причина за смъртта на едногодишния Преслав?

Смъртта на бебе в Плевен отново противопостави пациенти и лекари

Лекарска грешка или подценяване на състоянието са причина за смъртта на едногодишния Преслав от Плевен? Родителите на починалото дете са категорични, че вината е в медиците и са решени да заведат дело срещу тях. Поредният нещастен случай идва на фона на остър недостиг на лекари в Спешната помощ, където липсват най-малко 250 медици.

Адвокатът и специалист по медицинско право д-р Мария Петрова подчерта пред Bulgaria ON AIR, че такива случаи не са изолирани. Това е поредният случай на прехвърляне на пациент между различни болнични заведения, без да е сигурно дали за детето е направено най-доброто, смята тя. 

Според д-р Петрова отговорност може да се търси както от конкретния лекар, който може би не е преценил правилно състоянието на детето, така и от лечебните заведения.

Беше редно на това дете да му бъдат направени изследвания и да бъде хоспитализирано за наблюдение. Това е мнението на председателя на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ д-р Десислава Кателиева. По думите ѝ е било редно да се потърси причината за високата температура, особено когато става дума за толкова малко дете.

Д-р Кателиева обаче добави за зрителите на "България сутрин":

"Колегите ни са претоварени, преминават по 50-60 пациента и е възможно да се допусне грешка. Огромна маса от пациенти с най-разнообразни оплаквания. Изключително трудно е в тези условия да се работи."

"Не може да използваме оправданията на това, че системата не работи, за да губим човешки животи. Делата срещу лекари се увеличават, увеличават се и делата срещу пациенти. Най-често лекарите биват съдени, че неправилно или ненавременно са поставили диагноза. Лекарите съдят пациенти за клевата или за агресия", каза от своя страна д-р Петрова.

"Младите лекари идват, изкарват няколко месеца и напускат заради стреса и агресията. Спешната медицина е интензивна специалност, която се развива много бързо. Последният наш курс беше преди 3 години... Не знам как ще ни обучат 7000 човека за оставащи 11 месеца", сподели притесненията си д-р Кателиева.