НАП - Плевен без обедна почивка до края на данъчната кампания

Пресконференция на НАП офис Плевен по повод данъчно-осигурителна кампания 2019

Директорът НАП - Плевен Цветомила Потурлиева даде пресконференция по повод данъчно-осигурителна кампания 2019 година, която започна на 10 януари.

От агенцията напомниха за удобството и бързината при подаването на данъчни и осигурителни декларации по електронен път /с КЕП или ПИК/ чрез портала за електронни услуги на НАП.

"Обръщаме внимание, че физическите лица и тази година ще могат да проверяват, дали за тях има подадени данни от фирми и самоосигуряващи се лица за изплатени доходи, различни от работна заплата в справките по чл.73 от ЗДДФЛ. Услугата е достъпна с ПИК или КЕП – https://inetdec.nra.bg", заявиха от НАП.

  • За притежателите на банкови карти -  плащане на задълженията без такси чрез портала за електронни услуги на НАП  https://inetdec.nra.bg или чрез инсталираните ПОС терминали в офиса.
  • Извършени са някои промени във формулярите на данъчните и осигурителните декларации, във връзка с промените в законодателството, но няма съществени изменения. В годишната данъчна декларация за облагане на доходите /по чл.50 от ЗДДФЛ/ са променени само Приложения № 2, № 3 и № 10.
  • Както и до сега, в офис на НАП Плевен до края на данъчната кампания на 30 април ще се работи с т.нар. плаващо работно време, тоест без обедна почивка. Като в дните, в които изтичат срокове офисите ще работят до тогова докато има клиенти в салона за обслужване. Въпреки това насърчаваме своите клиенти да не чакат последните срокове и да ползват е-услугите.
  • ГОД за фирмите – подават се само по електронен път / с КЕП или ПИК – само за ЕТ/ в ИС „Бизнес статистика“ на НСИ преди подаването на годишната данъчна декларация, с изключение на едноличните търговци с нетни приходи от продажби до 200 000 лв., които не съставят баланс, чийто отчет може да бъде подаден и на хартиен носител.. Отчета се счита подаден при преминаването му в статус „Успешно обработен“. ГОД се подава в сроковете за подаване на годишните данъчни декларации – 01.04.2019 г. за юридическите лица и 30.04.2019 за едноличните търговци.
  • До момента  в офис Плевен подадените декларации по чл.92 от ЗКПО са 452 бр. , а по чл.50 от ЗДДФЛ 1119 бр., от които 669 бр. по електронен път / с КЕП или ПИК/.