Oбсъждат изменение на наредбата за определяне размера на местните данъци на територията на Община Плевен

Повод за това са приети в края на миналата година от Народното събрание промени в Закона за местните данъци и такси

Oбсъждане на изменение на общинската Наредба №20 за определяне размера на местните данъци на територията на Община Плевен e сред точките за обсъждане на предстоящото заседание на ОбС-Плевен.  Повод за това са приети в края на миналата година от Народното събрание промени в Закона за местните данъци и такси.

По същество измененията касаят промяна в начините на деклариране на недвижими имоти, отпадане на някои преференции при облагане с данък недвижими имоти, а данъкът върху превозните средства ще се определя по формула, свързана с имуществен и екологичен компонент.

Предложението от общинска администрация относно данъка върху превозните средства е за намаление на разценките за киловат за автомобилите до 55 и до 74 киловата /включително/, като те да станат съответно 50 и 65 ст. вместо сегашните 55 и 70 ст. В предложението е разяснено, че автомобилите с мощност на двигателя до 37 кВ отпадат като самостоятелна група. Предвид въвеждането на екологичния компонент, който ще повлияе за повишаване данъка върху превозните средства, предложеното намаление за посочените по-горе две групи автомобили в известен смисъл ще балансира в окончателния размер на данъка. Същевременно този екологичен компонент ще намали крайния размер на данъка за автомобилите, отговарящи на по - високи еко критерии.

„Хипотетично, ако ОбС - Плевен гласува да се приемат минималните ставки, посочени в ЗМДТ, това би довело до намаляване на прихода от данък превозни средства с около 700 000 лв., която загуба не би могла да се компенсира с други данъчни приходи“, посочва кметът Георг Спартански, който е вносител на предложението.

С проект за дневен ред от 25 предложения започва годината Общински съвет - Плевен. Местният парламент ще заседава на 31 януари /четвъртък/ от 09,00 ч. в Конферентната зала на сграда “Гена Димитрова”.